torsdag 29 oktober 2009

Utfodring av vildsvin


Vid jaktdagarna i tyska Bonn höll DPhil. Sandra Cellina, Luxembourg föredrag om utfodring, kroppslig utveckling och reproduktionsdynamik av vildsvin, här ett sammandrag fritt översatt av Bo Magnusson.

”Vildsvinen utgör en viktig faktor i den inhemska faunan och är som jaktbyte högt värderat. När samtidigt ökningen av populationen sedan femtiotalet förmodligen är mycket komplex, så är dock en av de möjliga faktorerna den utbredda praxisen med utfodring. Fortfarande vet vi lite om hur stor andel av vildsvinens totala näringsbehov som utfodringen står för, hur denna utfodring påverkar för minskade skador i jordbruket och den möjliga effekten på vildsvinen själva.

Under en tidsperiod av 27 månader insamlades 1200 maginnehåll och 740 kvinnliga reproduktionsorgan från vildsvin. Genom analys av dessa prov kunde utfodringens andel av den totala näringsintaget kvantifieras och des påverkan på grisarnas förökning undersökas.

Utspritt över hela året kunde man i 70 % av magarna påvisa foder från utfodring och utgjorde utfodringen 40 % av grisarnas totala foderintag. De kvinnliga djuren var i jämförelse med 42 andra vetenskapliga studier tidigt könsmogna även om proverna till största delen kom från hondjur under två år, bar suggorna genomsnittligt på 5,3 foster.

Vid 12 månaders ålder låg den genomsnittliga levandevikten på 50 kg. Jämfört med tidigare undersökningar är den troligt att utfodringen av vildsvinen året om har bidragit till av vildsvinen starkt har ökat i antal i Luxemburg.”

Det vore mycket intressant om en liknande undersökning som den ovan kunde genomföras i Sverige. Vissa påstår att slutade jägarna med utfodringen skulle detta var en faktor som gjorde att vildsvinen minskade i antal och anpassa sig till vad naturen ger. Andra menar att skadorna på jordbruket skulle öka kraftigt. Vad tycker du??

söndag 25 oktober 2009

Vildsvin dödade nyfödd kalv

Vildsvin dödade natten till torsdagen en nyfödd charolaiskalv i Brändabo utanför Torsås i Kalmar län.

När lantbrukaren Göran Jonasson kom ut för att titta till kon och den nyfödda kalven möttes han av en hemsk syn. Fyra vildsvin låg och kalasade på kalven. Kon stod, skärrad, tio meter bort.
- Så fort vildsvinen hörde mig flög de upp och sprang till skogs, säger Göran Jonasson till tidningen Barometern på nätet.
Han har sina köttdjur ute på bete dygnet runt. När charolaiskon kalvat var hon så rädd om kalven att han lät dem vara i fred i hagen över natten. Något han nu ångrar.
- Jag tror vildsvinen lockades av blodlukten, säger han. De tar ju ofta både rådjurskid och älgkalvar.
Han är van vid vildsvin, men gillar inte att ha dem runt knuten.
- I våras var jag ute tidigt en morgon och kunde räkna till 48 vildsvin på ett tunnland. De bökar och förstör skörden för mig.
Att hans djur nu attackerats gör att han kommer att ta in alla kor som ska kalva och han uppmanar andra att göra likadant.
- Antingen det är får som lammar eller hästar som ska föla. Ta in dem i rätt tid är mitt råd, säger Göran Jonasson.
SvD 8 oktober 2009

Trikiner i vildsvin.


Alla jägare i min bekantskapskrets som skjuter vildsvin skickar in prov för trikinundersökning. Det finns flera privata laboratorier såväl som Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA. Kostnaden ligger på mellan 100 till 150 kr och är väl investerade pengar. Man behöver inte vara orolig för att drabbas av trikinos som oftast är en dödlig sjukdom om man råkat smaka på köttbullssmeten. Nu har SVA funnit trikiner i prov från en ung gylta som skjutis söder om Örebro, se bifogat tidningsklipp från Land 9 oktober 2009.

tisdag 20 oktober 2009

Vildsvin jagar varg

Fredrik Zita från Örebro har en sommarstuga utanför Finnerödja. Från fönstret fick han se hur en flock vildsvin motade bort en varg. Filmen är tagen i juni i år men hur det gick sen vet inte Fredrik, i alla fall sa han så till Nerikes Allehanda. Kolla in filmen genom att klicka på länken.
http://www.youtube.com/watch?v=FIr4IdsR31E

onsdag 14 oktober 2009

Vildsvinsproblem




Vårt jaktlag fick ett brev häromdagen från vårt Godsbolag som vi arrenderar jakt av. Vildsvinsstammen har ökat explosivt och åstadkommer nu så omfattande skador, att Godset tvingas uppsätta eltråd runt fälten. Vi uppmanas därför att öka avskjutningen på grisar radikalt.
Detta budskap hör man från många håll idag. Det gick snabbt, från att vara ett trevligt nytt vilt att jaga har vildsvinen nu på sina ställen blivit en börda för lantbrukaren som får sätta till extra pengar i en många gånger plågad ekonomi. För att begränsa stammen räcker det inte med att skjuta kultingar och galtar. Vi kanske måste börja skjuta suggor men det stöter på svårigheter då kultingförande sugga inte får skjutas. Hur stora är kultingarna när suggan inte längre anses kultingförande? Ett annat problem är att grisarna rör sig över stora ytor och har sin daglega långt ifrån de fält där de ställer till problem - samverkan jägare emellan är här åter en lösning på problemet. Vad tycker du?? Klicka på bilderna så blir de större.

Vildsvinsjägare med nerverna i styr!!

Kolla på filmen - här ser ni en jägare som inte tappat fattningsförmågan. Man får bara hoppas att han i en sådan här situation har kontroll på var kulan tar vägen om det blir genomskott!

söndag 11 oktober 2009

Åtelkameran igen!!


Det finns troligtvis flera tusen privata åtelkameror uppsatta i de skånska skogarna utan tillstånd från länsstyrelsen som inte fått in en enda ansökan!!! Svenska Jägareförbundet kräver nu att regeringen skall ändra lagen så att undantag från tillstånd ges för kameror som används för åtelövervakning. Länsstyrelsen är dock tveksam och tror inte på någon lagändring. Allemanssrätten gäller i skogen och då får man inte bli kameraövervakad utan tillstånd.

Svinabloggen följer ärendet noga.

söndag 4 oktober 2009

Svindyrt krocka med gris




Bifogade tidningsklipp från Skånska Dagbladet 28 september 2009. Klicka på klippet så blir det större och därmed lättare att läsa.

torsdag 1 oktober 2009

Ny lag för enklare hantering av viltolyckor


Viltolyckorna ska minska så att människor inte dödas eller skadas allvarligt och djurs lidande ska minska. Det är det övergripande målet för Nationella Viltolycksrådet, som nu får stöd från ny lagstiftning.
Vägverket är en av 13 myndigheter och organisationer som är medlemmar i Nationella Viltolycksrådet. Regeringen har gett rådet till uppgift att säkerställa arbetet med att hitta skadade djur efter en viltolycka och att förebygga olyckorna.

– Det finns pengar och människoliv att spara på att vi kan minska viltolyckorna och det är svårt att jobba ensam med den frågan, säger Anders Sjölund på Väg, angående Vägverkets roll i rådet.

Ny lag förenklar arbetet
En ny lag förväntas börja gälla den 1 januari 2010. Den innebär bland annat en förenkling av reglerna som gäller när jägare måste leta efter ett djur som skadats i en viltolycka. Dessutom har ersättningen setts över.

– Det är helt enkelt för att öka möjligheterna att så snabbt som möjligt få fatt på ett skadat djur. Djur ska inte behöva lida och de som gör jobbet med att leta reda på dem ska få ersättning, säger Anders Sjölund.

– En stor förändring är också att man nu är skyldig att anmäla en viltolycka oavsett om djuret skadas eller inte. Förut gällde anmälningsplikten enbart om djuret skadades.

Från ord till handling
Förutom djurens lidande dödas cirka 10 människor varje år och ungefär 1000 personer skadas. För att förhindra det är samarbetet med de andra rådsmedlemmarna viktigt.

– Vägverket kan bidra med hur vägarna byggs, var vi sätter upp viltstängsel och till exempel genom att bygga passager. Skogsbruket kan tänka på hur de avverkar nära vägar så att djuren syns eller inte lockas dit. Jägarnas sätt att bedriva jakt eller lägga ut mat påverkar hur djuren rör sig och Polisen är förstås viktigt om det händer en olycka, säger Anders Sjölund.

Medlemsorganisationerna har fått beskriva vad de ska bidra med för att nå målet med att minska viltolyckorna. Att det finns nedskrivet är viktigt, tycker Anders Sjölund.

– Det är bra för det sätter lite press på alla som är med att det verkligen händer något. En del av Vägverkets jobb är att få till en viltstängselstrategi och säkra passager för djur. Där jobbar vi inte enbart med de större djuren, utan också enligt miljömålen där vi även tar med utter, groddjur och fisk.

Läs mer på Nationella Viltolycksrådets webbplats



Kontaktperson: Sjölund Anders VGtm
Publicerad av: Evjen Karin VSiknm

Skapad: 2009-09-30 15:44

VÄGVERKET 2009-10-01