lördag 27 mars 2010

Vildsvin på Skånes sydkust!!



Vildsvinen har etablerat sig på Skånes sydkust, i Bingsmarken. Omedelbart norr om kustvägen Nr 9 finns ett sumpigt område som de har som daglega. På godset Dybäck som ligger i närheten finns också vildsvin. Det vore intressant att höra var det finns fler nyetableringar av vildsvin, hör av er på e-mail bo.h.magnusson@telia.com. Klicka på bilderna så blir de större!!

Även vildsvinen drabbade av den hårda vintern

Även vildsvinen har drabbats hårt av den bistra vintern. Följden kan bli att de brunstar om och får en ny kull under våren.

Fredrik Widemo, naturvårdsansvarig på Svenska Jägarförbundet, menar att vuxna vildsvin kan klara upp till cirka 80 centimeter snö. Men vildsvinen har haft problem i de områden som haft rikligt med snö.
-Där kommer förmodligen en del av smågrisarna att dö. Är det blött väder, runt noll och snösmältning mår de som sämst, säger Fredrik Widemo till ATL, Lantbrukets Affärstidning.

Då vildsvinen lätt drabbas av lunginflammation är de känsliga för både kyla och väta. Och följden av att kultingar dör blir troligen att vildsvinen brunstar om - i normala fall får de ungar i februari.

Det är oklart hur många vildsvin som dött under vintern. Det står dock klart att rådjuren har haft det allra tuffast.
- Vi tror att i värsta fall kan 40 procent duka under i vinter, säger Fredrik Widemo.

Lodjuren och rävarna är dock gynnade av att det faktum att det finns många djur som är svaga på grund av den bistra vintern.
Det här uppger ATL, Lantbrukets Affärstidning.

© Jaktjournalen 2010-03-26

tisdag 23 mars 2010

Trikiner hos vildsvin och andra svenska djur

Vad är trikiner?

Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur, främst rovdjur och allätare.

Infektion uppstår genom att ett djur äter kött som innehåller levande trikinlarver ca 0,1 mm långa). Larverna frigörs sedan i mag- tarmkanalen och utvecklas på några dagar till vuxna maskar (ca 1,5-4 mm långa). Under en till två månader föder honorna dagligen 100-1000-tals larver som via lymfan och blodet kommer ut i kroppens alla vävnader. Endast de larver som kommer in i muskeltrådar (utom hjärtmuskeln) kan utvecklas vidare. I muskelvävnaden bildas det, för de flesta trikinarter, en kapsel runt larven och larverna kan leva i muskelvävnaden i årtionden. Även sedan värddjuret dött kan trikinlarver vara levande under lång tid, ungefär till köttet börjar lösas upp av förruttnelsen.

Idag känner vi till åtta trikinarter internationellt och i Sverige har hittills fyra av dessa arter identifierats – Trichinella britovi, Trichinella nativa, Trichinella pseudospiralis och Trichinella spiralis.

Trikinförekomst i Sverige

•Under åren 2002-2008 har 0,01 procent av de vid SVA undersökta vildsvinen visats vara trikininfekterade. Det ökande beståndet av vildsvin kan ha en betydande roll som smittkälla för spridning av trikiner till människa. I andra länder i Europa med en stor vildsvinsstam är detta den vanligaste källan för trikinsmitta till människa.
•Cirka 3 procent av rödrävarna är infekterade av trikiner.
•Cirka 8 procent av lodjuren är infekterade av trikiner.
•Sedan 1989 har 11 procent av de vargar som undersökts på SVA varit trikininfekterade.
•Hos tamsvin har trikiner inte påvisats sedan 1994. Under åren har det slaktats drygt 3 miljoner grisar per år och alla har undersökts för eventuell förekomst av trikiner.
•Även om trikiner främst påvisas hos rovdjur och allätare finns det vissa trikinarter som kan infektera fåglar och reptiler, men förekomsten av detta är inte närmare utforskad.


Hur oskadliggörs trikinlarver i kött?
•Upphettning: För att trikiner i kött ska oskadliggöras måste köttet upphettas så att hela köttstycket uppnår en temperatur på +67 grader C.
•Frysning: Frysning är en osäker metod för att oskadliggöra trikiner eftersom olika arter är olika känsliga för låga temperaturer. Känsligheten beror också på vilket värddjur trikinlarverna befinner sig i. Exempelvis, frysning vid -18 grader C i fyra veckor oskadliggör trikinlarver i kött från tamsvin men inte alltid i kött från vildsvin och inte alls i hästkött


Varför ska kött som ska säljas för konsumtion trikinundersökas?
Sjukdomen som uppstår vid trikininfektion heter trikinos (även kallat trichinellos). Trikinos är en så kallad zoonos vilket innebär att sjukdomen kan smitta mellan djur och människa. Vill du läsa mer om detta använd länken i höger kolumn.

En vanlig smittkälla för människor är t.ex. kallrökt korv och andra otillräckligt upphettade charkuterivaror.

Symtom hos människor är direkt kopplad till antalet larver en person fått i sig - infektion med ett fåtal larver ger oftast inga symtom medan en kraftigare infektion kan ge symtom som muskelsmärta, långvarig feber med mera. Ibland har trikinos dödlig utgång hos människa. Mer ingående sjukdomsinformation om mänsklig trikinos hittar du hos Smittskyddsinstitutet (se länk i högerkolumnen).

Vilka regler gäller för trikinundersökningar I Sverige?
Trikinkontroll ska enligt lag utföras på kött från tamsvin, vildsvin, häst, björn m.fl. som ska säljas för konsumtion.

Tack vare trikinkontrollen är det cirka 50 år sedan det senaste utbrottet av trikinos i Sverige.

Officiell trikinkontroll får endast utföras av ackrediterat (godkänt) laboratorium eller laboratorium godkänt av Livsmedelsverket. SVA, som är nationellt referenslaboratorium för trikinundersökningar, utför dessa officiella trikinundersökningar samt organiserar en årlig kontroll av de laboratorier som har tillstånd att utföra trikinundersökningar. Utöver dessa godkända laboratorier finns det enskilda laboratorier och veterinärer som utför trikinundersökningar, men dessa analyser berättigar inte tillstånd att sälja eller ge bort köttet.

Trikinundersökningar på SVA

På SVA utförs trikinundersökningar med en ackrediterad digestionsmetod varje helgfri vardag.

Remiss och provtagningsinstruktioner om vilken muskulatur som passar bäst för undersökningen samt annan viktig information för insändande av trikinprov hittar du på SVA:s hemsida.

Analyssvar skickas per e-post eller brev i regel samma dag som undersökningen utförts. Om du anger e-post adress på remissen mailas svaret till dig så snart undersökningen är utförd. Faktura skickas separat.

Nyhet
Från och med 2009 kan SVA:s trikinanalyser (trikinkit) köpas i välsorterade jaktbutiker.

Senast uppdaterad 2009-12-28 STATENS VETERINÄRMEDICINSKA ANSTALT

onsdag 17 mars 2010

LRF-avdelning vill utrota vildsvin!

Vildsvin är ett hett ämne när LRF i länet håller förbundsstämma i kväll. LRF:s lokalavdelning i Bankekind, utanför Linköping, går så långt att den föreslår att alla vildsvin som inte finns i hägn ska utrotas.

Britt-Marie Gustafsson, ordförande i Bankekinds LRF-avdelning
– Det vore inte dumt om vi kunde göra det, nu tror jag väl inte att vi kan lyckas med det. Vi får vara glada om vi lyckas få ner vildsvinsstammen istället, säger Britt- Marie Gustafsson, som är ordförande i Bankekinds LRF-avdelning.

Är det här en provokation då?

– Det är lite provokation, ja, säger Britt-Marie Gustafsson.

Vildsvin har varit ett återkommande ämne på Lantbrukarnas riksförbunds, LRF: s förbundsstämmor i Östergötland de senaste åren. Men de åtgärder som vidtagits tycks inte ha hjälpt mot vildsvinens utbredning. Till dagens förbundsstämma i Linköping har fyra nya motioner från skilda håll i länet kommit in om att begränsa vildsvinsstammen.

– Motionerna kommer från olika håll i Östergötland och vi ser allvarligt på det från LRF: s sida. Men vi ser att vi inte utnyttjat alla möjligheter som finns än inom nuvarande regel- och lagstiftningar, säger Peter Borring, länsordförande i LRF i Östergötland.

Lantbrukare Britt-Marie Gustafsson i Bankekind menar att många i trakten är rejält upprörda över vildsvinen. Därför kom den provokativa motionen om utrotning av djuren till.

– När jag letade efter material för det här så såg jag att jordbruksverket har diskuterat det här med totalutrotning och även andra myndigheter. Så vi är inte helt ute och reser. Andra ser också problemet. Om LRF ligger på lite extra så kanske vi kan få igenom lite mer, säger Britt- Marie Gustafsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se 15:23 | tisdag 16 mars 2010

torsdag 4 mars 2010

Hungriga vildsvin lämnar daglegorna

SKURUP
– Vildsvinen är väldigt hungriga just nu vilket driver dem att söka sig ut ur sina vanliga etableringar. Det gör att man denna vinter kunnat stöta på vildsvin på andra platser än vanligtvis, säger eftersöksjägaren Rickard Alwén till Lokaltidningen Skurup.

Även privatpersoner märker av att vildvinen blivit fler. Genom att djuren söker föda på större områden så är risken också större att privatpersoner med hund stöter ihop med ett vildsvin.

– Stammen i kommunen har ökat avsevärt under de senaste åren och i år syns vildsvinen väldigt tydligt när de rör sig om nätterna på grund av all snö. När fler och fler nu börjar jaga vildsvin, speciellt i den skogsklädda delen av kommunen så blir djuren trängda och kan gå till attack. Även människor riskerar att bli skadade om de kommer för nära, säger han.
2010-02-21 (JJ).