lördag 31 juli 2010

Vildsvinsolyckor kan minskas med rätt grödor.

2010-07-31
SÖRMLAND(JJ). Genom "rätt" grödor vid olycksdrabbade vägar skulle antalet vildsvinsolyckor kunna minskas. Detta menar Naturvårdsverket som vill styra vad som ska få odlas vid dessa vägar. Bönderna är dock inte med på noterna.


Antalet olyckor med vildsvin ökar kraftigt i Sörmland. Nu menar Naturvårdsverket att man genom att ta bort de grödor som vildsvinen gillar kan minska antalet djur kring vägarna, dessutom menar Naturvårdsverket att man bör använda grödor som inte skymmer sikten.

– Dels skulle det förhoppningsvis bli färre vildsvin som uppehåller sig i direkt anslutning till vägen och kan passera vägen, säger Christer Pettersson, handläggare i viltfrågor på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio P4 Sörmland.
Han menar att bönderna också skulle tjäna på att använda "rätt" grödor då det skulle kunna minska vildsvinsskadorna på grödorna.

Bönderna vill dock bestämma själv vilka grödor som ska odlar.
– Från oss markägare kan vi aldrig ställa upp på det, säger Sture Johansson som är ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Mälardalen.
LRF förordar istället viltstängsel.
Naturvårdsverket tycker dock att det krävs ytterligare metoder förutom stängsling, bland annat för att det är en dyr metod.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland.

torsdag 29 juli 2010

Vildsvinen kan orsaka juverinfektioner hos kor

2010-07-29
SÖRMLAND(JJ). LRF varnar för att vildsvinen kan orsaka juverinfektioner hos kor. När vildsvinen bökar på fälten kan det hamna jord bland vallväxterna och då kan det orsaka feljäsning i djurfodret, detta kan göra att korna får juverinflammation.


Det beräknas finnas cirka 150 000 vildsvin i landet. Ett av de län som har flest vildsvin är Sörmland.
LRF och Jägareförbundet har anordnat flera temakvällar där de lärt ut hur man bäst jagar vildsvin.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland.

Oönskade vildsvin!

http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1722234

Kopiera länken och klistra in den i adressfältet på din web läsare. Du får stå ut med lite reklam i början sedan kommer en diskussion om vildsvinens vara eller inte vara i vårt landskap. Från TV4 nyhetsmorgon den 22 jul 2010.

lördag 24 juli 2010

Rekordjakt vid Skryllegården!



Klicka på bilden så blir den större!! Från Skånska Dagbladet 24 juli 2010.

onsdag 7 juli 2010

Så här kan man också jaga vildsvin!

http://www.youtube.com/watch?v=xiHmYsyVniE

lördag 3 juli 2010

Vildsvinsjakt i ljusa sommarnatten!


Skall man jaga gris på åtel vid den här årstiden så blir det inte mycket sömn. Det blir inte riktigt mörkt och månen som jag såg först vid 23.30 hjälpte till att lysa upp åtelplatsen. Grisarna kommer sent till min åtel, mellan 23.00 och 03.00 kommer de enligt åtelkameran. I går gick jag ut och satte mig kl. 21.15 och morkullsträcket var fantastiskt fint. Med vedmod och saknad tänker man på flydda morkullsjakter i ljusa sommarkvällen! Såg också några granna råbockar, en fin sexa kom ut på vallen kl. 22.30.

Jag hade bestämmt mig att sitta till max kl. 00.00 d.v.s. midnatt för att inte behöva gå och hänga med huvudet hela lördagen. Kl. 23.50 kom två galtar, en större och en mindre i sällskap. De gick rakt på brödlådan, tog vars ett bröd och låg i betäckning och åt på dessa. Sedan hände där något vid åteln som de blev rädda för och sprang ut på vallen för att ge sig i väg. De stannade till och tittade mot åteln, jag tog då den störste, den andra verkade så liten. Passad vägde han 54 kg så levandevikten bör ha varit cirka 70 kg.-

Från Vildsvinsbutiken i Åsljunga har jag köpt en "avtryckarassistent", verkar som ett snälltryck, skruvas enkelt fast i varbygeln. Fungerar jättebra för mig, alla skott sitter numera som de skall - i femettan. Innan grisen var hemma och sedan kom under kyla så gick det några timmar till så nu blir det hängmattan i trädgården en timme!!