söndag 26 september 2010

Oro för björn som äter vid vildsvinsåtel

2010-09-26
UPPSALA(JJ). En björn har kommit på att det finns mat att hämta vid en vildsvinåtel i Harg.
– Det är inte bra att den lärt sig hitta föda där, eftersom det kan göra att den inte blir lika skygg för människor, säger Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Uppsala län, till Uppsala Nya Tidning.

Vildsvinsjägare har observerat björnen flera gånger vid åteln. Men björnens beteende oroar Månsson.
Förutom risken att björnen vänjer sig vid lukten av människa så menar han att risken finns att den kopplar samman den lukten med mat.

Länsstyrelen har kunnat följa björnhanen sedan sex år tillbaka och den rör sig i trakterna kring sjön Vällen. Den enda kända skada som björnen hittills orsakat är dock att den länsat två bikupor.
Det här rapporterar Uppsala Nya Tidning.

Hopplös kamp mot vildsvin

Simonstorp

Gunnar Andersson tycker att han blivit för gammal att slåss mot vildsvinen. Nu funderar han på att ge upp.
Nere vid sjön, längs vägen mot ladugården, på tomten och längs gångarna har vildsvinen plöjt upp marken.


- Jag vet inte riktigt vad de är ute efter, säger Gunnar. En del säger sniglar. Men det måste ju vara trevligare att köra ner nosen här än bland stubbar och stenar i skogen.


Orkar inte

Han rår inte på torvorna med krattan och funderar på att ta schaktbladet och traktorn och backa över förödelsen.


- Vi har inte ork för sånt här längre.


Grannen såg en skock på 40 vildsvin på vägen mot Brevik. På Gunnars ställe Älghällen tror han att det varit två kullar, ungefär 20 stycken.


- Kunde jag skjuta dom på tomten skulle det inte varit några problem. Men det får jag inte.


Får inte skjuta

Han är i händerna på Holmen som äger skogen. När pappa och farfar arrenderade gården stod det i kontraktet att om deras djur gick ut i skogen skulle de betala skadestånd till skogsbolaget.


När Gunnar själv köpte gårdshusen för tio år sedan, fick han inte rätt att skjuta ens på egna marken.


- Då fanns det inga vildsvin och jag vet vad jag skrev under.


- Men det retar mig nu att torparstackarna farfar och far skulle betala om djuren gick ut, och nu får vildsvinen från Holmens skog böka upp min trädgård utan att jag kan röra en fena.


"Känns lite jäkligt"

Älghällen ligger bedårande vackert i sluttningen ner mot den flikiga sjön.


- Javisst, men vi börjar bli gamla och kropparna börjar krångla. Det är flera dagsverken för att få ordning på det här.


- Det känns lite jäkligt faktiskt.



Janne Stenström 011-200 177 janne.stenstrom@nt.se

tisdag 21 september 2010

Dom om Lotinfällorna överklagas

Naturvårdsverket har överklagat förvaltningsrätten i Stockholms dom angående Lotionfällorna där rätten tvingar verket att typgodkänna fångstredskapen Lotin enkel L114 och Lotin dubbel L115 för fångst av räv och grävling.

Naturvårdsverket anser att risken för bifångst av vildsvin är stor i Lotinfällorna och verket vill därför inte ge tillstånd till att fånga grävling och räv i fällan.

Skapad 2010-09-20 Svensk Jakt

söndag 19 september 2010

Vildsvinsbjässe fälld i Tåkernbygden


Stefan Lenér lyfter på mössan för upplevelsen att få fälla denna storgalt.



Såvitt är känt var det Tåkernbygdens jaktvårdskrets första vildsvin som fälldes en sen natt vid foten av Omberg i Väversunda socken, Östergötland.

Och det var inte vilket vildsvin som helst som Stefan Lenér hade nöjet att överlista. Galten vägde 180 kilo och hade 21,5 centimeter långa betar, vilka senare resulterade i bronsvalör vid trofébedömningen.

– Vildsvinet hade förstört en trädgård och jag ombads vakta. Av spåren syntes att det handlade om ett vuxet vildsvin, men den här storleken var en riktig överraskning, berättar den glade skytten.

Skapad 2010-09-19 Svensk Jakt

lördag 18 september 2010

Dennis körde in i vildsvinsflock


FICK EN CHOCK. 18-årige Dennis Östberg körde rakt in i en vildsvinsflock, som plötsligt dök upp framför hans bil. "Antalet vildsvinsolyckor ökar med en förfärande hastighet", menar jordbruksminister Eskil Erlandsson. Foto: Anna-Karin Nilsson


KUNGSBACKA.

Sveriges vildsvinsstam har vuxit dramatiskt och nu blivit en stor trafikfara. Dennis Östberg, 18 år, råkade i tisdags ut för en vildsvinsolycka och han är inte ensam.
- Helt plötsligt sprang en hel vildsvinsfamilj ut på vägen framför bilen, berättar han.



Detta är vildsvinen

Vildsvinen utrotades i Sverige på 1700-talet men efter att ha återintroducerats på 1970-talet har antalet djur ökat kraftigt. De finns i hela södra och mellersta Sverige. Suggan väger vanligtvis 90-120 kg, galten kan väga över 200 kg. En vuxen sugga föder i genomsnitt 5-6 kultingar om året, ibland fler. Främsta dödsorsaken är jakt medan drunkning och trafikolyckor är andra orsaker. (Källa: Jägareförbundet)
Vildsvinsolyckor

Efter rådjur och älg är trafikolyckor med vildsvin vanligast. Förra året inträffade 3085 olyckor, jämför med 987 olyckor 2005. I Västra Götaland och Halland inträffade det 268 olyckor förra året. (Källa: viltolycka.se)

Om det händer dig

Markera alltid olycksplatsen cirka 100 meter ifrån, då ett skadat vildsvin kan bli aggressivt och anfalla. Ring 112 och anmäl olyckan.
- Ökningstakten för antalet olyckor är förfärande, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson till TT.
Vildsvinsolyckorna i Västra Götaland och Halland har ökat märkbart de senaste åren. Och det är särskilt i oktober och november som man ska vara vaksam - då inträffar olyckor dagligen.
- I oktober startar rådjursjakten vilket får vildsvinen att röra på sig och då korsar de fler vägar, säger Christer Harplinger, länsansvarig för Hallandspolisens hantering av viltolyckor.

Bromsade kraftigt
Det var i tisdags kväll som Dennis Östberg körde förbi Bröndome utanför Kungsbacka.
- Helt plötsligt sprang en hel vildsvinsfamilj ut på vägen framför bilen, berättar han. Han bromsade in kraftigt och de vuxna svinen nuddade bara bilen men en av de tre kultingarna hamnade under.
- Jag har bara haft mitt körkort i två månader så det är klart man fick sig en chock, säger han.
Och det kunde helt klart gått värre.
- De andra djuren försvann men kultingen låg kvar och sprattlade på vägen, säger han. Han ringde genast polisen och meddelade om platsen men jägaren lyckades inte hitta kultingen.
Satsar budgetpengar
Det är först sedan slutet av 1990-talet som vildsvinsstammen vuxit avsevärt.
- Nu finns det cirka 150 000 vildsvin i hela landet, men bedömning för olika län finns inte, säger Harplinger.
Enligt förra årets statistik för Västra Götaland och Halland så ökar olyckorna väldigt i slutet av året, med 54 olyckor anmälda i oktober och 57 stycken i november.
- Man kan därför räkna med liknande siffror även i år, säger Harplinger.
Nu avsätter regeringen 50 miljoner kronor i nästa budget för att ta hand om problemet.
- Avsikten är att få ner vildsvinsstammen. Nyligen tilläts fällor vid jakten och det ska förhoppningsvis ge resultat, säger Eskil Erlandsson till TT.

Av sarah johansson
sarah.johansson@gt.se
Publicerat 17 sep 2010 13:28:25

fredag 17 september 2010

Vildsvinen skapar oro

Jägarna i Långasjö kan inte hålla tillbaka vildsvinsstammen

Vildsvinsproblemet håller på att stiga jägarna i Långasjötrakten över huvudet.
– Tyvärr finns det liten förståelse och vetskap bland allmänheten för att vi jägare gör så gott vi kan, säger Kent Johansson, ordförande i Långasjö älg- och kronhjortsskötselområde.

Vildsvinsproblemet har blivit allt större i hela kommunen, men värst är det i söder. Jägarna kan inte längre hålla tillbaka stammen med vanlig jakt.
– Vi har haft press på oss från jord- och skogsbrukare under flera år. Vi har lyckats hålla stammen på en hyfsad nivå – bland annat med jakt, elstängsel och punktinsatser. Men i år verkar det som grisarna har ändrat lite av sitt beteende, säger Kent Johansson.

Från att tidigare mest ha bökat omkring i skogen och på åkrar har nu vildsvinen tagit sig in i flertalet villaträdgårdar i och utanför Långasjö samhälle.
– Under de senaste veckorna har många varit irriterade och frustrerade för att de fått uppbökade gräsmattor. Vi jägare förstår deras frustration och vi har själva blivit drabbade.
– Den fråga vi ofta får är varför vi inte jagar vildsvin, men det är mycket svårt att skjuta inne i villaområden, och bara ett fåtal av oss jägare får göra det. Vi använder älgstudsare i jakten och kulorna går rakt igenom och fortsätter. Så kan man inte ha det i ett villaområde.
Vildsvin är svårjagade och jägarna har brist på vildsvinshundar. Grisarna är stilla på dagtid och rör sig på kvällar och nätter.
– Eftersom den mesta jakten sker under dygnets mörka timmar är det svårt för många jägare att ställa upp. De har familj och jobb att tänka på och det tar mycket tid.

Vildsvinsflockarna var lättare att hålla koll på tidigare.
Men nu finns de så gott som överallt och flockarna är många fler och mindre.
Antalet vildsvinsolyckor överstiger nu antalet rådjursolyckor. Jägarna känner sig till viss del nu motarbetade av vissa markägare och även av LRF.
– Arrendepriserna trissas upp, och unga jägare har inte råd att jaga. Utländska jägare betalar bra och utfordrar vid så kallade åtel, men om man ska fodra vid åtel måste man jaga kontinuerligt. Annars göds stammen istället för att minskas.
Vad gör man om man fått in vildsvin i träd gården?
– Vissa sätter ut en radio som är på under natten. Andra hänger ut otvättade kläder så att det luktar av människa, säger Kent Johansson.

Peter Lejon
peter.lejon@barometern.se Emmaboda i dag 08:56 | Uppdaterad i dag 09:28
Telefon: 0471-313 92

torsdag 16 september 2010

Även i Spanien har man problem med vildsvinen!



Vildsvin orsakar förödelse på Mijas golf

Vildsvinen i Mijas kommun har nu blivit en politisk fråga. Mijas golfbana har drabbats hårt av traktens vildsvin som har orsakat förödelse på flera av golfbanans hål. Även husägare har upplevt hur vildsvin orsakat skadegörelse.

Partido Popular ber nu regionalregeringen Junta de Andalucía om en plan hur man ska ta itu med vildsvinen som orsakar skador i området.

Det är Mijas golf och urbanisationen Cerrado del Aguila som under tre till fyra veckor fått besök av vildsvin. En av banorna på Mijas golf har tvingats stänga.

Kommunalrådet Manolo Navarro i Mijas säger att eftersom golfnäringen är viktig för kommunen och står för tio procent av turistintäkterna bör det göras något åt problemet.

Dagstidningen ABC uppger i dag att vildsvinen kommer från närbelägna Sierra de Mijas. Bristen på föda gör att de rör på sig. Vildsvinen har även attackarat två jakthundar i Puerto de los Gatos.
16.09.2010

onsdag 15 september 2010

Vill öka intresset för vildsvin

Regeringen vill satsa pengar på att få ut vildsvinskött i butiker och restauranger för att öka intresset för vildsvinsjakt. Naturvårdsverket har också lovat att senast vid årsskiftet ge besked om vildsvinsfällor.

Problemen med vildsvin som förstör för lantbrukare är utbrett på många håll. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) var på onsdagen i Tävelsås, söder om Växjö, för att presentera regeringens förslag kring hur problemen kan minska.
- Vi lägger 48 miljoner kronor under nästa mandatperiod för att få fram fler småskaliga slakterier. Dessutom 2 miljoner kronor för att få fram försäljnings- och distributionskanaler, sa Eskil Erlandsson.

Tanken är att småskaliga slakterier ska få ett bidrag till besiktningskostnaden av köttet. Satsningen ska göra vildsvinsjakt attraktivare om det blir enklare och billigare att få ut köttet på marknaden. Enligt Eskil Erlandsson finns en efterfrågan från handel och restauranger, men köttet kommer inte fram.

Eskil Erlandsson sa också att Naturvårdsverket nu lovat att senast vid årsskiftet vara klar med sin prövning av tio nya typer av fällor för vildsvin.
- Det är ja eller nej vid årsskiftet.

Jordbruksministern många åtgärder har vidtagits för att minska problemen med vildsvin. Om alla hjälps åt kan vildsvinsstammen minskas. Han tycker att både bondeorganisationer och jägarorganisationer kan bli bättre på att sprida kunskap om vildsvin och vildsvinsjakt bland sina medlemmar.



Birgitta Sennerdal ATL Onsdag 15 september 2010

tisdag 14 september 2010

Rasande vildsvin anföll jägare

Jägarna skulle skrämma vildsvinet men blev själva attackerade av den rasande suggan.

Relaterat

Det var efter flera påringningar från kringboende som de två jägarna gav sig ut på vildsvinsjakt i Släp i nordvästra Kungsbacka.

Tanken var att skjuta en av kultingarna för att få suggan att hålla sig borta. Men när de hittade henne gick hon till attack. Trots varningsskott fick en jägare gömma sig bakom ett träd. Några jakthundar skadades av suggans betar, skriver tidningen Norra Halland.

Jägarna undkom dock händelsen oskadda. Även hundarna klarades sig efter att ha plåstrats om. Något jaktbyte blev det aldrig tal om eftersom det inte är tillåtet att skjuta suggor med kultingar just nu.

Vildsvin är normalt skygga djur som är aktiva på natten.

Sanna Larsson

031-86 84 24
sanna.larsson@gp.se

fredag 10 september 2010

Stort vildsvin skjutet i Göteborg

Ett vildsvin på 217 kilo sköts på Hisingen i Göteborg i veckan, skriver Göteborgs-Posten på nätet.

Jägaren Kristofer Magnusson var egentligen ute för att jaga rådjur när det stora vildsvinet kom gående i en åker med havre och ärter 200 meter bort.
Kristofer Magnusson lyckades smyga närmare och från 40 meters håll sköt han och träffade.

Grisen var drygt två meter lång och hade underbetar som var drygt 20 centimeter. Blir den godkänd efter provtagning kommer den att ge uppemot 100 kilo kött. Endast huvudet vägde 18 kilo, skriver nättidningen.



ATL.nu
info.atl@lrfmedia.lrf.se -- Torsdag 26 augusti 2010

söndag 5 september 2010

S-politiker kräver vildsvinsfällor

På grund av det ökande antalet vildsvin vill riksdagsledamot Tomas Eneroth (S) skynda på processen med att utveckla vildsvinsfällor.

Han anser att vildsvinen ställer till stora problem för jord- och skogsbruket samt för jägare och privatpersoner. Det utvecklas fällor för att minska problemen men dessa fällor måste först testas för att kunna godkännas. Testverksamheten av vildsvinsfällor försenas dock på grund av byråkratiska hinder hos Statens veterinärmedicinska anstalt och Djurförsöksetiska nämnde.

Tomas Eneroth vänder sig därför till jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) för att få svar på vad han ämnar göra för att påskynda processen:

– Den långsamma hanteringen bidrar till att problemen blir större än nödvändigt på landsbygden. Läget är akut för jord- och skogsbruket och det är därför nödvändigt att skynda på processen med att få ut vildsvinsfällorna, säger Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Skapad 2010-09-03 Svensk Jakt