måndag 31 januari 2011

I Linköping har en grupp vildsvin etablerat sig i utkanten av Linköping. Ibland syns de även till i Vallaskogen som ligger mitt i staden.

Många hundägare har sett vildsvin i Vallaskogen, som ligger nära Universitetssjukhuset och Garnisonen. Mest håller de dock till på det gamla militära övningsområdet, bortom Vallaskogen och Garnisonsrondellen.
– Vi tror att det är en grupp som rör sig upp över gamla övningsområdet och passerar genom Vallaskogen och uppehåller sig där under en kortare tid, säger Stefan Samuelsson, skogsförvaltare på Linköpings kommun, till SVT Östnytt.
Vildsvinsstammen växer kraftigt, och fördubblas ungefär var tredje-fjärde år.
– Vi vill inte att vildsvinen ska etablera sig permanent här. Dels ser vi problem med trafiken och på sikt kan de ge bökskador i till exempel trädgårdar, säger Stefan Samuelsson till SVT Östnytt.

Jakt o Jägare den 31.1.2011

onsdag 12 januari 2011

Svinaktigt på skolvägen


Vildsvinen blev stående mitt framför bilen. På bilden syns halva flocken.

Bild: Jakob Skoglund

Plötsligt stod en hel flock vildsvin på skolvägen. 13-årige Jakob fångade dem på bild.

Jakob Skoglund satt i bilen på väg hem från skolan på tisdagseftermiddagen. Han och pappa åkte på Gröningevägen strax väster om Kungsbacka när en stor flock med minst ett tiotal vildsvin, många av dem ungdjur, dök upp på vägen.

- Först såg det ut som svarta skuggor. Inte förrän vi kom närmare kunde man se att det var vildsvin, berättar Jakob Skoglund.

- Det konstiga var att de inte flyttade på sig heller, de stod bara där och tittade. Men det gjorde ju att jag hann få upp mobilen och ta ett par bilder, säger han.

Enstaka vildsvin har han sett förut, på småvägarna ut mot Kullavik och Särö. Men aldrig så många på en gång.

- Och så brukar de ju vara skygga och springa undan - men det gjorde inte de här, säger Jakob Skoglund.

Man räknar med att det finns omkring 150 000 vildsvin i Sverige. Stammen har de senaste åren vuxit näst intill explosionsartat och just i norra Halland är rapporter om vildsvin - och deras skadeverkningar - vanliga.

Från Göteborgsposten

Vildsvin smittade av hepatitvirus

En del vildsvin i Sverige har visat sig vara smittade av en leverinflammation som orsakas av hepatit E-virus. Sjukdomen är smittsam.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som studerar sjukdomsläget hos vilda djur i landet och bedriver ett forskningsprojekt gällande hepatit E-virus vill nu ha hjälp av jägare.
– Vi önskar få in prover av lever från vildsvin för att undersöka förekomsten av smittsam leverinflammation hos svenska vildsvin, berättar laboratorieveterinär Frederik Widén. Vi vill också klarlägga smittvägarna.


Publicerad: 11. januari 2011 18:36 Lokaltidningen Häsleholm

torsdag 6 januari 2011

Jägarnas inställning till vildsvin kartlagd

Där det redan finns en stark etablerad vildsvinsstam vill de flesta jägare minska vildsvinsstammen. Men där vildsvinen ännu inte koloniserat landskapet finns en majoritet som vill se fler vildsvin.
Det här visar en attitydundersökning bland jaktkortslösare som utförts av forskare vid SLU, Skogforsk och Uppsala universitet.

Dagens vildsvinsstam är ojämnt fördelad över landet. Även inom delar av Götaland finns inga eller få vildsvin. Och i sådana delar av landet vill en majoritet av jägarkåren se fler vildsvin, oavsett om man är markägare eller inte.

Totalt sett vill ungefär 35 procent av jägarna i Svealand se fler vildsvin, medan nära hälften av jägarna i Götaland vill ha färre vildsvin.



Minoritet av jägarna

Om man delar upp svaren efter om jaktkortslösarna är markägare eller inte, visar det sig att där vildsvinen är etablerade vill bara en minoritet av jägarna, oavsett om de är markägare eller inte, ha fler vildsvin.

Inom Svealand och Gävleborgs län vill ungefär 30 procent av de jagande markägarna se fler vildsvin.

– Eftersom vildsvinen är så lokala kan det skilja i attityder även på korta avstånd inom län och det är nog en av de viktigaste förklaringarna till de konflikter som finns, säger Fredrik Widemo, Uppsala universitet, som är en av forskarna som genomfört studien.



”Jobba lokalt”

De övriga som deltagit är Göran Ericsson, SLU, och Roger Bergström, Skogforsk.

– Det här är viktigt att inse, och en slutsats är att man måste jobba lokalt med vildsvinsförvaltningen. Nationella mål blir alldeles för trubbiga. I stället måste det till samverkan mellan jägare över jaktgränserna och mellan jägare och markägare lokalt, framhåller Fredrik Widemo.

– Eftersom det verkar finnas ett så tydligt samband mellan stor vildsvinsstam och attityderna till vildsvin är en annan slutsats att jägare och markägare måste börja jaga vildsvinen tidigt när de dyker upp. Innan de hinner etablera sig i väldigt täta bestånd går det att minska konflikterna, säger Fredrik Widemo.

Enkät till jaktkortslösare
Över 65 000 vildsvin sköts förra jaktsäsongen enligt Jägareförbundets viltövervakning.
Undersökningen gjordes sommaren 2009 genom en postal enkät till 300 jaktkortslösare per län, totalt 6 600 jägare. De fick bland annat svara på frågan ”Hur ser du på antalet vildsvin på din huvudsakliga jaktmark?” Svarsalternativen var: alldeles för få, något för få, lagom, något för många, alldeles för många.

Skapad 2010-12-25 Skribent: Bertil Lundvik / Svensk Jakt Nyheter