måndag 28 mars 2011

LRF vill införa skottpengar på vildsvin

28 mars, 2011
Betala ut 2 500 kronor i skottpengar för varje fällt vildsvin. Så löd en motion till LRF Mälardalens regionstämma i Uppsala. Syftet med motionen uppges vara att hejda vildsvinsstammens ökning samt att motverka att vildsvinen sprids.

LRF Mälardalen skickar förslaget till LRF:s riksförbundsstämma i maj för vidare behandling.

Skapad 2011-03-28 Svensk Jakt

fredag 25 mars 2011

Fyra vildsvinsfällor fick godkänt


Fälla av typen Sinkabirum. Foto: Evald Hellgren

25 mars, 2011

På Naturvårdsverkets uppdrag har SVA utfört tester av åtta vildsvinsfällor. Fyra av fällorna rekommenderas för användning.
Åtta fällor avsedda för levandefångst av vildsvin har ingått i testerna, som genomförts under ett år på marker tillhörande två större gods, i Örebro och Uppsala län. Totalt fångades och avlivades 77 djur.

Rekommendation om godkännande, utan eller med mindre åtgärder, lämnades för två fällor: Söderberg och Panthera MT (multitrap).

Rekommendation om godkännande lämnades för ytterligare två fällor, efter föreslagna åtgärder: Lotin enkel/dubbel och Sinkabirum.
För två fångstredskap – Ekafällan och Panthera G – rekommenderades inte godkännande. Panthera H kunde inte heller rekommenderas, då antalet fångade djur och antalet fångster var för litet för att möjliggöra en bedömning. Samma sak gäller för KM-fällan, i vilken inga vildsvin fångades.



Täta väggar
De infångade vildsvinen undersöktes för eventuella skador. Dessa bedömdes överlag vara lindriga. Fältpersonalen som utförde testerna gjorde även en subjektiv stressbedömning av de infångade djuren. Man upplevde att vildsvinen i allmänhet uppträdde lugnare i fällor med täta väggar, där de inte kunde se ut.

– Det verkar som att vildsvinen känner sig lite tryggare av att vara dolda, i mörker, medan de i fällor med genomsynliga väggar i högre utsträckning stressade upp sig i försöken att ta sig ut, säger Erik Ågren, sektionschef vid SVA:s viltsektion.

Naturvårdsverket kommer senare besluta om vilka fångstredskap som slutligen blir godkända.

Skapad 2011-03-25 Skribent: Martin Källberg/Svensk Jakt

fredag 18 mars 2011

Ingvar har fångat 26 vildsvin

Ingvar Larsson i Verum har lyckats fånga en stor del av vildsvinen på sina marker.
- Jag har inte haft en gris sedan den första december.

Vildsvinsfällan står i skogskanten bara några hundra meter från gårdsplan. Ingvar Larsson kan med blotta ögat se om fällan slagit igen.

Lyckad fångst. Ingvar Larsson har använt Sinkabirumfällan på sina marker. Den har fungerat bra och hittills fångat 26 grisar.Han berättar att vildsvinen, som ganska nyligen har dykt upp i hans trakter, bökat upp hans vall och förstört uppemot 25 procent av fodersäden.

- Jägare får gärna komma och jaga vildsvin gratis, men den stora frågan är vem som ska betala för skadorna, säger Ingvar Larsson.

Kvickrot och mask
Han berättar att det är kvickrot och mask som vildsvinen vill åt i vallåkern.

- Jag var tvungen att spruta bort kvickroten med Roundup för att hålla vildsvinen borta.

Men sedan två år tillbaka har Ingvar Larsson lyckats hålla vildsvinen borta med hjälp av en fälla.


Totalförstört
Vallen på Ingvar Larssons grannes mark fem kilometer bort är helt uppbökad. Där har det inte varit några fällor i närheten. Han har satt upp en Sinkabirumfälla som han gillrar med fodermajs och penslar med tjära för att locka till sig grisar och ta bort doften av människa. Fällan gillras på kvällen och vittjas nästa morgon om den slagit igen.

- Det har fungerat mycket bra. Jag har fångat 26 grisar. Nu är det mycket mindre skador.

Avlivas genom lucka
Som mest har det gått in fyra vildsvin i fällan på en och samma gång. Djuren har legat på mellan 5 och 60 kilo i levandevikt.
- De är helt lugna när jag kommer fram.

Vildsvinen avlivas med ett skott genom en lucka i fällan.
Efter ett godkänt trikinprov, som kostar runt en hundralapp, hamnar vildsvinen i frysen.

Smakar gott


Rymlig
Som mest har fyra vildsvin fastnat i fällan på en och samma gång. Djuren avlivas med ett skott genom en lucka, berättar Ingvar Larsson. Foto: Nils Jakobsson
Hittills har det inte varit trikiner i något enda vildsvin. Ingvar Larsson tycker att de smakar alldeles utmärkt och har inte märkt av de stressproblem som Statens veterinärmedicinska anstalt talade om i sina vildsvinsfälletest.

- Rökt vildsvinsstek är mycket gott, men äter man vildsvin fyra fem dagar i veckan blir man ändå trött på köttet.

Ett stort problem är att många grannar lägger ut mycket mat till vildsvinen, menar Ingvar Larsson.

- Om lantbrukare arrenderar ut jakten och sedan fodrar, så leder det till mer vildsvin och det leder i sin tur till ännu större skador på lantbruket.



Härje Rolfsson
harje.rolfsson@lrfmedia.lrf.se
Torsdag 17 mars 2011

onsdag 2 mars 2011

Ihjälsvultna vildsvin

Vintern går hårt åt vildsvinsstammen — men de är fortfarande många
Vildsvinen har haft en tuff vinter och varit beroende av utfodringsställen. Men jägare rapporterar om ihjälsvultna djur i markerna.
Varningarna för en ökad vildsvinsstam i Kalmar län kan komma av sig lite efter den stränga vintern. Bland annat har Svenska Jägareförbundet i länet fått in rapporter om ihjälsvultna vildsvin ute i markerna.

- Vintern har gått hårt åt vildsvinen och annat vilt, säger Lars Hamrin, Viltförvaltningsdelegationen i Kalmar län.

- Nu har vi inte någon kristallklar statistik över vildsvinsstammen då alla inte rapporterar in skjutna djur. Även om det fortfarande finns gott om dem har vintern gått hårt åt stammen.

Lars Hamrin berättar också att vildsvinen inte är lättjagade, de är nattdjur och mycket skygga.

Suggan viktig
Han påpekar vidare att jägare inte får göra misstaget att skjuta suggan, den som håller ordning i flocken.

För om suggan dör sprids kultingarna för vinden och blir dessutom könsmogna fortare, vilket ytterligare kan öka på stammen.

- Att de har det svårt visas av de under vintern varit mer synliga på dagtid, säger Lars Hamrin.

Han berättar att Viltförvaltningsdelegationen bildat två grupper. En som ska ta fram ett vildsvinsprogram för länet och en grupp som ska ta fram ett program för älgförvaltningen.

- Jag är själv med i gruppen för älgförvaltningen, berättar Lars Hamrin, vi är klara med jobbet och väntar bara in vildsvinsprogrammet.

- När båda programmen är klara ska vi åka ut på informationsträffar i länet.

Svenska Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Martin Sahlberg berättar att han under vintern fått in rapporter om att jägare hittat ihjälsvultna djur i markerna. Ett tecken på att en del av vildsvinsstammen dukat under.

- Fast jag vågar inte säga hur stor inverkan vintern kan ha haft på vildsvinsstammen, säger Martin Sahlberg.

Torbjörn Byman
torbjorn.byman@ostran.se
0491-784 114

Publicerad 110302 05:36.

tisdag 1 mars 2011

Fyra vildsvinsfällor godkända av SVA

Åtta vildsvinsfällor är testade under 2010 fram till januari 2011 av Statens veterinärmedicinska anstalt. Åtta av dem får godkänt och nu ska Naturvårdsverket säga sitt.

Bäst i klassen var Söderbergfällan. Den fick godkänt i det utförande den är i dag.
De tre andra fällorna – Panthera MT, Lotin enkel/dubbel och Sinkabirum, får godkänt om de justeras enligt SVA:s krav.
Fällorna Panthera G och Ekafällan får inte godkänt. De har en för öppen konstruktion och har fått för höga skadepoäng i testerna.
I Panthera H och KM-fällan fångades för få djur för att kunna ge ett godkännande.
Testerna gjordes på två gods i Mälardalen. Målet var att fånga mellan 12-20 vildsvin per fälla under fyra till fem tillfällen.
Totalt fångades 77 vildsvin. KM-fällan fångade inte ett enda vildsvin, medan Panthera G och H fångade fem respektive 11.


Överlag lindriga skador
SVA bedömer att vildsvinen skadades lindrigt, undantaget från två fångsttillfällen då ett vildsvin fick en tandfaktur och ett annat fick en bristning i ett höftledsligament.
Ekafällan var sämst, där alla fångade vildsvin skadades på ett eller annat sätt.
På de vildsvin som fångades togs köttprover enligt köttkvalitetssyndromet PSE, som hos tama grisar kopplas samman med stress. Det visade sig att alla vildsvin som fångats i fällorna hade indikationer på PSE, något som de referensdjur som skjutits i det fria inte hade.
SVA:s rapport ska nu ut på remiss och sedan ska Naturvårdsverket besluta om det slutgiltiga godkännandet för fällorna.

Jakt o Jägare 2011-03-01