tisdag 28 juni 2011

Gles trafik överrumplar svin


Klicka på bilden så blir den större!! Från Sydsvenskan den 28 juni 2011.

lördag 18 juni 2011

Vildsvinsstammen minskar

Två hårda vintrar och ökat jakttryck verkar ha fått effekt på den svenska vildsvinsstammen, som minskade i fjol och ser ut att fortsätta minska i år, enligt Jägareförbundet.

Utvecklingen för vildsvinsstammen i Sverige ser ut att ha nått ett trendbrott. Förra året minskade den med omkring 21 procent, enligt Jägareförbundets uppskattningar. Den utvecklingen ser ut att fortsätta i år, då antalet vidsvin minskat med runt 8 procent, berättar Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné:

– Men vildsvinsstammens utveckling varierar stort på olika håll i landet. Det finns områden där den ökar rejält, påpekar Daniel Ligné.

De två senaste vintrarna, som varit både kalla och snörika, är sannolikt en viktig faktor som begränsat vildsvinsstammens tillväxt, säger Daniel Ligné. Men även den stadigt ökande avskjutningen har bidragit.

– Men nu är det viktigt att alla parter sätter sig ned och pratar med varandra. Nu har vi köpt oss lite tid, men om vi inte fortsätter att jobba intensivt med bland annat avskjutningen så är det risk att utvecklingen springer ifrån oss igen, påpekar Daniel Ligné.

Till grund för Jägareförbundets uppskattningar av vildsvinsstammen ligger framför allt den rikstäckande avskjutningsrapporteringen från jägare.

Är det risk för att många skjutna vildsvin aldrig inrapporterats?

– Tidigare trodde vi det. Men vi har försökt kontrollera det bakvägen och på alla upptänkliga sätt, och det visar sig att det inte är så - de allra flesta vildsvin som fälls rapporteras in.

Jaktåret 2005/2006 sköts cirka 25 000 vildsvin i Sverige och 2007/2008 cirka 33 000 djur, enligt siffror från LRF. Avskjutningen har ökat stadigt med i storleksodningen 25-30 procent de senaste åren. Naturvårdsverket uppskattar i en rapport från 2010 antalet vildsvin i Sverige till i storleksordningen 100 000 djur.


Pierre Kjellin
Webbredaktör
08-588 369 41
pierre.kjellin@lrfmedia.lrf.se
Land Lantbruk
Publicerad 15 juni 2011

Norrlandsgränsen naturlig gräns för vildsvinen

HÄLSINGLAND(JJ). För vildsvinen är Norrlandsgränsen ett naturligt hinder för spridning norrut. Detta konstaterar Henrik Thurfjuell, vid Sveriges lantbruksuniversitet, som studerat sändarförsedda vildsvinssuggor. Hans avhandling handlar bland annat om hur vildsvinen rör sig i markerna och hur dessa rörelser påverkas av exempelvis väder och jakt.



För att vildsvinen ska etablera sig i exempelvis Hälsingland så krävs det att djuren utfodras, eller att det sker klimatförändringar.

Visserligen finns det i dag vildsvin även i Pajala men då behöver de också utfodring för att klara sig. Det är snön och den frusna marken som gör att vildsvinen har svårt att hitta föda under en stor del av året.
Det här rapporterar Hudiksvalls Tidning.
2011-06-14 Jaktjournalen

Slarv med trikinprover från vildsvin

Många som skjuter vildsvin struntar i kravet på trikinundersökning, och vissa vänder sig till oseriösa privatpersoner som erbjuder trikinundersökning för en spottstyver. Det hävdar jägaren Rutger Sandström i Blekinge, som driver viltslakteri.
Den som säljer kött - oavsett om det är privat eller i butik - från vildsvin är i dag skyldig att skicka in köttprov från varje djur till Statens Veterinärmedicinska Anstalt eller något av den handfull andra analysföretag som har tillstånd att utföra trikinundersökning av kött.

Men detta krav struntar många vildsvinsjägare i, hävdar jägaren Rutger Sandström:

– De tycker helt enkelt att det är för dyrt.

För varje köttprov som Rutger Sandström skickar in från de vildsvin han skjutit betalar han i dag ungefär 120 kronor. För Rutger, som skjuter runt 100 grisar per år och säljer nästan allt kött i den egna gårdsbutiken hemma på Allatorps gård ett stenkast från Karlskrona eller till butiker, så blir det ganska mycket pengar.

Tyvärr finns det dessutom oseriösa personer som erbjuder trikinundersökningar för en struntsumma, berättar Rutger Sandström:

– De har ju inte rätt utrustning. Det finns flera olika sorters trikiner, och har man inte rätt utrustning så hittar man inte alla sorters trikiner.

Daniel Ligné, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, känner till att det finns vildsvinsjägare som struntar i kravet på att skicka in köttprover för trikinanalys. Men problemet är inte så stort, menar han. Att det skulle finnas privata aktörer som utan godkännande erbjuder trikinundersökning känner han däremot inte till.

FAKTA trikiner:
Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur, främst rovdjur och allätare. Infektion uppstår genom att djuret äter kött som innehåller levande trikinlarver. Larverna frigörs sedan i mag- tarmkanalen och utvecklas på några dagar till vuxna maskar (ca 1,5-4 mm långa).
I dag finns 8 kända trikinarter, varav 4 har identifierats i Sverige.


Pierre Kjellin
Webbredaktör
08-588 369 41
pierre.kjellin@lrfmedia.lrf.se Skog Land

fredag 10 juni 2011

Hittade dött vildsvin på Eggegrund

Gävle (JJ) Ett dött vildsvin har hittats ute på Eggegrund. För en tid sedan kom en björn ute på Gråskälsbådan som sköts under skyddsjakt. Orsaken till att björn och vildsvin sökt sig till Eggegrund är ett mysterium.


Valbobon Annika Sandström blev mäkta förvånad när hon hittade det döda djuret vid vattenbrynet i närheten av fågelhuset. Hon och hennes man är ute mycket med båten och fiskar i Gävlebukten och de har aldrig sett något annat än fåglar ute på Eggegrund. Djuret de hittade vägde uppskattningsvis 50 kilo.
– Först trodde vi att det var en hund, men så såg vi klövarna, säger Annika Sandström till Gävle Dagblad. Hur vildsvinet kom ut till ön är ovisst. Det är en mil öppet sexgradigt vatten ut till Eggegrund från fastlandet.

2011-06-10 Jaktjournalen