Agusa
Utan förvarning attackerade vildsvinsgalten och drevkarlen hade ingen chans att hinna få upp bössan. Nu vårdas mannen på Centralsjukhuset i Kristianstad för sina skador.
Det var i samband med en jakt på Agusa vilthägn, som en man i 50-årsåldern skulle leta upp ett skadeskjutet vildsvin. Kuperad terräng med vass gjorde att grisen hade goda möjligheter att ligga och trycka, utan att synas när drevet gick. Plötsligt anföll djuret och mannen hann förmodligen aldrig se vildsvinsgalten när den gick till attack. I det läget hade han ingen chans att värja sig mot det uppretade djuret.
– Baksidan på låren slets upp, och han hade bettskador på vader och armar, säger Sven Jacobsson, som även han är drevkarl.
Sven Jacobsson är fortfarande chockad av händelsen och rösten bryts flera gånger när han berättar om vännen.
Utkikstorn
Under jakten fanns det även en man i ett utkikstorn och tack vare att han bevittnade det hela fick resten av det runt 25 man stora jaktlaget information om skeendet.
– Utkiksmannen ropade över radion och han lyckades därefter skjuta ihjäl vildsvinet från tornet, säger Sven Jacobsson.
Den frivilliga brandkåren i Brösarp var först på plats. Knut-Göran Olsson berättar:
– Mannen hade stora sår på benen, på armen och på handen, men hans kompisar hade skött om honom väl och lagt på förband och varma filtar.
När ambulansen anlände fick brandmännen bära mannen på bår genom terrängen.
– Vi fick gå över stock och sten, för det var ju mitt ute i vilthägnet, säger Knut-Göran Olsson.
Sven Jacobsson säger att mannen hela tiden var vid medvetande.
– Men han hade förlorat mycket blod, säger Sven Jacobsson.
Under observation
Den skadade mannen har sedan lunchtid vårdats på sjukhus och kommer att stanna kvar för observation.
– Vi har konstaterat att inget är brutit men han har ett antal sår, säger Gert-Uno Larsson, ortoped på Centralsjukhuset i Kristianstad.
Han mår efter omständigheterna bra. Gert-Uno Larsson säger att han under sina 20 år som läkare bara i ett fall tidigare vårdat en patient som blivit biten av vildsvin.
– När det gäller infektionsrisk så är människobett värst, men vi har ju inte heller särskilt mycket erfarenhet av vildsvin.
– Egentligen var inget särskilt onormalt med jakten, men det är väldigt tråkigt när sånt här händer, säger Sven Jacobsson.
Agusahägnet ligger i Verkeåns naturreservat, som är ett vilthägn med mycket vildsvin och kronhjort. En vildsvinsgalt väger mellan 80 och 200 kilo.
Från Ystad Allehanda den 2.12.2009
torsdag 3 december 2009
Vildsvinsgalt gick till anfall mot jägare!
Etiketter:
blod,
Centralsjukhuset,
infektionsrisk,
ortoped,
Vildsvinsgalt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar