Möte med en stor vildsvinsgalt har fått vandrare på Kullaberg att få skrämselhicka. Galten på omkring 150 kilo har rört sig över hela Kullabygden en tid, men det finns ingen anledning att vara rädd för det stora djuret.
KULLABERG
Sedan några år tillbaka rör sig en liten grupp vildsvin på Kullaberg med omgivningar. Enligt uppgift kan det handla om en grupp på cirka fem svin, men ännu har de inte ställt till någon större skada i området. Daniel Åberg som arbetar med tillsyn på Kullabergs Naturreservatsförvaltning, har bara sett spår av något enstaka djur på Kullaberg.
— Jag har hört att folk har stött på vildsvin här vid ett par tillfällen förra året och jag såg spår av någon gris i höstas, säger han. Den hade varit och bökat lite i ett skogsområde och vid golfbanan men den har nog gett sig iväg igen. Här är så mycket folk som rör sig.
På Mölle golfklubb kan man bekräfta att en gris har varit i farten på liten bit av golfbanan under hösten, men att den inte ställt till så mycket. Tina Kjellberg på Kullagårdens värdshus har inte sett någon gris med egna ögon.
— Jag har hört rykten om att någon har mött ett vildsvin här men jag har inte sett något själv, säger hon.
Flera friluftsidkare har även vittnat om möten med en stor vildsvinsgalt på promenadstigarna på Kullaberg, och en sådan finns, det bekräftar Per-Olle Paulsson som är jaktansvarig över Krapperups ägor.
— Här finns en galt på plus 150 kilo, men vi kommer inte åt honom. Han rör sig över ett stort område och kan vara på Kullaberg den ena dagen och synas i Ingelsträde eller i Väsby nästa dag.
År 2006 sköts en vildsvinsgalt på 115 kilo och den som nu syns ska alltså vara större än så, men även om ett möte kan kännas skrämmande, så menar Per-Olle Paulsson att det inte finns någon anledning till oro.
— Folk behöver inte vara rädda, säger han. Det är skygga djur och känner de sig bara trygga så kan man passera deras gömställen på tio meters avstånd utan att se dem eller att de rör sig.
Han vill dock flagga för tillfällen då ett möte kan sluta illa. Det handlar då om skadeskjutna djur, djur som har skadats i trafikolyckor eller som jagas upp av lösspringande och oförsiktiga hundar.
Även han menar att det inte finns någon etablerad stam på Kullahalvön utan att det rör sig om enstaka djur som kommer hit, så är man ändå mån om att hålla nere antalet.
— Vi vill varken ha dem i Krapperups park eller i villaträdgårdarna, säger han.
På Svenska Jägareförbundet försöker man hålla koll på antalet vildsvin, bland annat genom avskjutningsrapporterna. Enligt jaktvårdskonsulenten Henrik Barnekow sköts 10 000 vildsvin under säsongen 2008 till 2009, bara i Skåne.
— De flesta finns på Österlen och i mellersta Skåne, säger Henrik Barnekow. De gillar att röra sig i områden där det finns skog, fält och åker och det finns ju på Kullahalvön också så visst finns där vildsvin.
Ann Sahlén-Thelandersson ann.sahlen-thelandersson@hd.se042-489 94 22
Publicerad 17 januari 2010 kl. 04:00
måndag 18 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar