"Det kan ju bli jättedyrt"
Vildsvinsskador kan innebära att lantbrukare blir av med både stöd och bidrag från EU. Redan idag finns det lantbrukare som tvingats överge en del skiften på grund av vildsvinen. Linda af Geijerstam arbetar på Hushållningssällskapet i Kalmar.
– Det är nog redan nu så, ute i skogen. Det är en del som släppt dom redan säger Linda af Geijerstam som arbetar på Hushållningssällskapet i Kalmar.
Hon och hennes kollegor sitter i dagarna s med lantbrukare och arbetar med ansökningarna för EU-stödet.
Och det är ett stöd som kan påverkas av vildsvin. Om det blir skador på ett bete eller åker så är det inte säkert att marken godkänns och lantbrukaren kan bli utan stöd.
Många lantbrukare fruktar att det här ska innebära att de får underkänt för mark som var fin när de sökte men sedan fått besök av bökande vildsvin.
Men Linda af Geijerstam menar att det inte ska behöva vara så. utan att en force majeur regel går in, om man bara gör i ordning skadad mark. Men är marken skadad redan när man söker kan stödet påverkas och risken är att trycket blir så stort i vissa områden att marken helt måste tas ur produktion. Framför allt kanske det gäller arrenderad mark där brukaren inte har någon jakträtt.
Något som kan kosta hundratusentals kronor i utebliven ersättning när marken inte får räknas med i olika stödformer.
-- Sen är det själva produktionsbortfallet av grödan, säger Linda af Geijerstam.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) håller med om att vildsvinen på vissa platser ställer till med stora skador. Men några nya åtgärder för att hjälpa drabbade lantbrukare är inte på gång. Istället menar han att det redan idag går att skydda sig, genom jakt eller i extremfall att hänga in marker för att hålla vildsvinen borta.
Leif Johansson leif.x.johansson@sr.se
Onsdag 07 april 2010 13:18
fredag 9 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar