torsdag 14 oktober 2010
Två trikinfall på skåneslakteri
Bild: Birger Lallo
Lämna inget kött i skogen och på vägarna
Inom några månader har två fall av trikinsmittade vildsvin upptäckts i Skåne. Trikinfynden aktualiserar hur viktigt det är att inte lämna skjutna rävar i skogen.
På bara några månader har två trikinsmittade vildsvin upptäckts av slakteriföretaget Skånska Vilt. Både företaget och veterinärer uppmanar nu jägare att städa efter sig i skogen, speciellt när det gäller skjutna rävar, för att hindra smittspridning.
– Jag har drivit företaget i 18 år utan ett enda trikinfall förrän i år. Och då blev det två stycken inom några månader, berättar Per-Ola Andersson vid Skånska Vilt.
Vildsvinen var skjutna i närheten av Kristianstad och Höör. De hamnade hos Skånska Vilt, som brukar hantera mellan 5 000 och 6 000 vildsvin om året.
– Trikiner är inget stort problem för oss och på ett sätt var det bra att vi fick de här två trikinfallen: De visar nämligen att det fanns en mening med alla trikintester vi gjort genom åren. Många jägare blir ju skeptiska när de får höra att vi aldrig haft ett enda fall. Och då finns risken att de slarvar med provtagningen, eller struntar i den.
Fortsätt trikintesta
Per-Ola Anderssons råd är att jägarna ska fortsätta att – minst – trikintesta de skjutna vildsvinen. Vill de dessutom känna sig säker på att det inte är andra fel på djuren så rekommenderar han att lämna vildsvinen till ett slakteri, som alltid gör en veterinärbesiktning.
– Städa bort tarmar och annat slaktavfall ur skogen. Och hjälp till att ta bort trafikdödat vilt, säger han.
Smittan finns överallt
Den rekommendationen ger också Eva Osterman Lind, veterinär vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Hon är mycket tydlig med att trikinsmittan finns – överallt.
– Åtta procent av rävarna är smittade, omkring tio procent av lodjuren och 15–20 procent av vargarna. Speciellt viktigt är det att inte lämna skjutna rävar, grävlingar eller andra rovdjur i skogen så att till exempel vildsvin eller andra asätare får tag i kropparna, säger hon.
SVA upplever att trikinläget är stabilt i Sverige. Det brukar röra sig om mellan ett och fyra fall årligen (på cirka 45 000 testade vildsvin). Hittills i år har man upptäckt fyra fall och risken är givetvis stor att det blir några fall till innan året är slut. Men det är för tidigt att säga om det är en trend.
Fler fall med ökad avskjutning
– Naturligtvis kan vi förvänta oss att det blir fler fall i takt med att vildsvinsavskjutningen ökar. Däremot är det svårt att säga om andelen vsmittade vildsvin ökar, säger Osterman Lind.
Hon berättar också att trikiner även har hittats i någon enstaka björn och järv. Dock ännu inte i någon rovfågel eller grävling, men hon menar att båda dessa djurslag mycket väl kan ha trikiner.
Det finns fyra arter av trikiner. Vissa är okänsliga för nedfrysning, så det är ingen bra metod att göra köttet trikinfritt. Det enda säkra sättet är att hetta upp alla delar av köttet till cirka 70 grader. Mer information finns på SVA:s hemsida.
Jakt o Jägare Dan Törnström 2010-10-06
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar