fredag 27 maj 2011

Jägareförbundet vill ha utbildningskrav

Jägareförbundet har lämnat sitt remissvar på utredningen om fällor för vildsvinsfångst. Förbundet vill bland annat att en särskild utbildning införs för den som vill använda fällor för vildsvins­fångst och att fällorna enkelt ska kunna öppnas inifrån.
Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) slutrapport ”Test av fångstredskap avseende lev­ande­fångst av vildsvin” har remiss­behandlats av Jägareförbundet. Svaret har lämnats till Naturvårdsverket som fattar beslut om tillstånd för fällorna.



Vildsvin särskiljer sig
Jägareförbundet pekar på att vildsvin skiljer sig från andra djurarter som är tillåtna för fällfångst genom att de är flock­levande. Det ställer särskilda krav på fällorna, menar förbund­et, som också undrar när fällfångst över huvud taget är lämpligt.

När ett eller flera djur är inne i fällan och övriga flocken avlägsnar sig är det inte konstigt om de fångade djuren upplever stress, påpekar förbundet. SVA:s undersökning visar också att fällfångade djur upplever stress, mätt genom förekomst av stresshormonet PSE som inte kunde påvisas hos djur skjutna på åtel – men väl hos fällfångade djur.

Värmeproblem
Förbundet kräver att de problem med värmeutveckling som noterats åtgärdas innan tillstånd för användade utfärdas. SVA:s studie har skett under vinter­halvåret med svalt klimat, på­pekar förbundet.

Fällorna måste fånga selektivt så att bara vildsvin upp till max ett år kan fångas. Suggor med kultingar är fredade året runt, framhåller förbundet. Man på­pekar vidare att det också inom tätt­bebyggt område går att skydds­jaga exempelvis älgar med skjut­vapen och även vild­svin – inne i Berlin skjuts årligen 3 000 vild­svin.



Ska kunna öppnas inifrån
Fällorna måste också kunna öppnas enkelt inifrån med hjälp av lätt förståeliga bilder. Detta för att barn som av misstag kommer in i fällan enkelt ska kunna ta sig ut.
Jägareförbundet vill även att en utbildning ska krävas av dem som beviljas tillstånd för fällor. Utbildningen ska innehålla moment som viltets anatomi, levnads­mönster, fällors placering, avlivning, vittjnings­perioder och tid för fångst samt skade­förebyggande åtgärder.

Även för anskaffande av vapen för avlivning för den som inte är jägare bör sådana utbildningskrav gälla, tycker Jägare­förbund­et. Tillstånd för att använda fälla bör även vara kopplat till tid och rum, alltså tids­begränsat, menar förbundet.



Flerskottsvapen lämpligt
Lämpligt vapen för avlivning bör vara minst klass 3 och vara ett flerskottsvapen eftersom test­er som gjorts visar att det även för yngre vildsvin ibland krävts fler än ett skott. Eftersom det ibland fångas fler än ett vildsvin är det också lämpligt med flerskotts­vapen, skriver Jägare­förbundet i sitt remisssvar till Naturvårdsverket.

Skapad 2011-05-27 Skribent: Bertil Lundvik / Svensk jakt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar