onsdag 28 september 2011

Potatisodlare anklagar jägare!

Säffle (JJ) Potatisodlaren Lars Björsell i Säffle anklagar en jägare för att plantera ut vildsvin illegalt.

Det är potatisodlaren Lars Björsell, som påstår att han med säkerhet vet att jägare har satt ut stora kullar med vildsvin i trakten under 2000-talet. Utsättningarna ska ha skett vid Värmlandsnäs 2004, vid Skönnebol 2005 och vid Valnäs 2007, uppger tidningen ATL.
Lars Björsell känner till att det handlat om 15 till 20 djur vid varje utplantering. ­
– Tama och inte det minsta skygga djur. En gång observerades en gris som precis satts ut, den hade kutterspån kvar i borsten från hästtransporten den kom i, berättar han för ATL.
Jägareförbundet i Värmland fördömer illegal utplantering av vildsvin.

Jaktjournalen 2011-09-27

torsdag 22 september 2011

Svinen har upptäckt golfens tjusning

Karlstad. Golfbanan i Deje i Värmland är sig inte lik längre. En vildsvinssugga har upptäckt greenernas lockelse och hon har tagit barnen med sig. Suggan och kultingarna, fyra-fem stycken, har bökat upp stora delar av fairway på tre av hålen, uppger Nya Wermlands-Tidningen.

Grisarna jobbar på natten, på dagen kommer det folk och lägger tuvorna till rätta, så gott det nu går.

Två lösningar finns - elstängsel eller jakt. Klubben har redan pratat med jägarna.

Publicerad: 2011-09-22 Aftonbladet

måndag 12 september 2011

Vilda svin grisar till det

Allt fler som störs av vildsvin hör av sig till kommunen.

– Elstängsel är det enda som hjälper, säger Osborn Stockelberg på Jägareförbundet Kungsbacka.

Fakta
Vildsvin
Är vanligast i södra och sydöstra Sverige. Det finnas omkring 150 000 djur i landet.

Får jagas från 16 april till 15 februari. Årsungar får jagas året runt men suggor och kultingar är fredade.

Osborns bästa tips
“Sätt upp elstängsel runt tomten. Det är det enda som håller grisarna borta.”

”Vildsvin är fredliga och skygga djur normalt. Hundar kan dock få dem att ilskna till. ”Möter man ett vildsvin ska man ta det lugnt, man kan ropa och vifta med armarna för att göra djuret uppmärksamt på att man är där. Helst ska man vända på klacken och gå.”
På Kungsbacka kommun har man noterat en ökning av antalet vildsvinsrelaterade skrivelser och samtal.

– Det handlar exempelvis om uppbökade trädgårdar, eller om folk som är rädda för att djuren ska bli aggressiva och vill veta hur de ska bete sig, säger kommunekolog Anders Gustafsson.

Det är vanligt att folk hör av sig från Vallda och Släp men på senare tid har även boende från kustbandet som exempelvis Malevik ringt in till kommunen.

– Vi vet att det finns flockar i de områdena. Vildsvin finns även i Gällinge, Förlanda och Idala men att djuren finns blir mer påtagligt i tätbebyggda områden, säger Anders Gustafsson.

Kommunen har inget ansvar för att hålla vildsvinspopulationen på en balanserad nivå. Det är jakträttsinnehavarens och de lokala viltvårdskretsarnas uppgift. Osborn Stockelberg på Jägareförbundet i Kungsbacka tror dock inte att antalet vildsvin har ökat de senaste åren.

– Stammen blir hela tiden större. Men de senaste åren har den legat på en ganska konstant nivå på grund av de kalla vintrarna som har tagit många kultingar. Hade de blivit fler hade vi sett det i viltolycksstatistiken, säger han.

Osborn Stockelberg tror att den ökade oron beror på att flockarna flyttar på sig. De kan ha blivit störda, antingen av en hund eller att ett djur i flocken skjutits.

Lokala Jägareförbundet hjälper till i möjligaste mån med att skjuta enstaka individer eller skrämma bort svinen. Men det är inte helt okomplicerat eftersom jägare inte får skjuta hur som helst i tätbebyggt område.

– Det är också viktigt att man inte skjuter ledarsuggan. När hon dör förvandlas flocken till ett gäng orädda huliganer som bökar upp trädgårdar, säger Osborn Stockelberg.

Sanna Larsson

0303-20 68 07
sanna.larsson@gp.se