måndag 11 juli 2011

Färre vildsvin efter stränga vintrar

Kalmar län

Publicerat: kl 05:34, Nyheter P4 KalmarKommentera Dela
En vildsvinsgalt orsakade benskada. Arkivfoto: Scanpix Vildsvinsstammen som ställer till problem för främst lantbrukare har minskat rejält det senaste året. Två stränga vintrar, men även att jägarna skjuter alltfler vildsvin, är de främsta orsakerna.

"Markägarna ser inte lika många skador"Vildsvinen har minskat senaste året. (6:08)
Vildsvinsstammen som ställer till problem för främst lantbrukare har minskat rejält det senaste året. Två stränga vintrar men även att jägarna skjuter fler, är de främsta orsakerna, det säger Elias Turesson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Syd. Reporter Therese Gabrielsson 2011-07-05
Tisdag 05 juli 2011 kl 12:39 (Nyheter P4 Kronoberg)
– Det har ju varit stränga vintrar med kyla och fuktigt väder, det tål inte djur, de får lätt lunginflammation och sådana saker. De har också svårare att få tag i mat, säger Elias Turesson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Syd.

Men det är inte enbart kylan som varit ogynnsam för vildsvinen. Eftersom vi haft vildsvin i snart 15 års tid, har jägarna blivit mer effektiva i sin jakt.

– Nu har man börjat förstå hur vildsvinen fungerar och hur man kan lägga upp jakten så att man kan kontrollera och hålla stammen på en mer lämplig nivå.

Hur vet man att stammen minskat?

– Dels genom att markägare säger att de uppfattar att det inte finns lika många vildsvin längre och att skadorna på många håll gått ner. Men vi ser det också i vår avskjutningsstatistik, föregående jaktsäsong låg vi på sju vildsvin per 1 000 hektar i avskjutning i länet, det ska jämföras med tio året innan.

Men däremot tror Elias Turesson inte att minskningen kommer att hålla i sig.

– I nuläget ser vi många kultingar och det ser ut att vara stora fina kullar. Så att det skulle vara en trend att det går neråt nu, det tror jag inte.

Kan jägarna göra ännu mer för att få ner stammen ytterligare?

– Främst handlar det om att lägga skadenivån på en rimlig nivå för lantbruket. Det har inte så stor betydelse hur många vildsvin vi har, utan det handlar om hur skadebilden ser ut.

Han säger att man måste samverka inom områdena. Vi propagerar just nu att all jakt ska bedrivas på åkermark mellan april fram till september för det är där vi inte vill ha vildsvinen.

– Jägarna kommer att behöva jaga vildsvin vare sig de vill eller inte och då ska den jakten bedrivas på åkermark.

Och rådjuren är lite en förlorare i jämförelse med vildsvinen menar Elias Turesson. Vintrarna är tuffa för rådjuren samtidigt som vildsvinen får fler ungar per hona. Vi skjuter allt fler vildsvin och vi får ett allt högre rovdjurstryck i södra Sverige av till exempel lo och varg.

– Jag tror att det är en trend att vi kommer få skjuta mycket mer vildsvin. Det kommer bli det vanligaste jaktviltet för jägarna i framtiden.

Vad gör man med köttet från ett vildsvin?

– Man äter det. Det är ett delikat kött. Personligen anser jag att det är det bästa av allt viltskött.

Man har försökt att jobba för att jägare ska kunna avsätta kött till privatpersoner på ett lite enklare sätt. Idag är det ganska komplicerat att få lämna ut vildsvinskött.

– Vi vill gärna att vildsvinsköttet blir tillgängligt för alla eftersom det är otroligt gott, speciellt att grilla nu på sommaren.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sverigesradio.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar