tisdag 7 februari 2012

Jägare: för dyrt få slakteriet godkänt för vildsvin

Det kostar för mycket att få sitt slakteri godkänt för vildsvinsslakt i dag, och detta gör att allt för få vildsvin skjuts, menar yrkesjägaren Robert Jidesjö.

Slakteriet Åsby Kött & Vilt i Hallstahammar utanför Västerås hotas av ett vite på 10000 kronor sedan man 2009 tog emot och slaktade två vildsvin utan att vara godkänd "vilthanteringsanläggning".

– Våra lokaler är godkända av kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning, men jag visste inte att även Livsmedelsverket måste godkänna lokalen när det gäller vildsvin, säger Leif Skanevall, ägare av Åsby Kött & Vilt till tidningen Jakt & Jägare.

Robert Jidesjö är yrkesjägare på egendomen Tidö slott utanför Västerås, och han anser att det i dag är alldeles för krångligt och dyrt att få sin slakterianläggning godkänd för vilthantering. Och detta medför i sin tur att jägarna skjuter färre vildsvin, menar han:

– Det sista man gör är att skjuta gris som man tvingas gräva ned. Då får de hellre leva om man inte får betalt för köttet, kommenterar Robert Jidesjö till Jakt & Jägare.


Publicerad 6 februari 2012 LRF Media

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar