tisdag 23 mars 2010

Trikiner hos vildsvin och andra svenska djur

Vad är trikiner?

Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur, främst rovdjur och allätare.

Infektion uppstår genom att ett djur äter kött som innehåller levande trikinlarver ca 0,1 mm långa). Larverna frigörs sedan i mag- tarmkanalen och utvecklas på några dagar till vuxna maskar (ca 1,5-4 mm långa). Under en till två månader föder honorna dagligen 100-1000-tals larver som via lymfan och blodet kommer ut i kroppens alla vävnader. Endast de larver som kommer in i muskeltrådar (utom hjärtmuskeln) kan utvecklas vidare. I muskelvävnaden bildas det, för de flesta trikinarter, en kapsel runt larven och larverna kan leva i muskelvävnaden i årtionden. Även sedan värddjuret dött kan trikinlarver vara levande under lång tid, ungefär till köttet börjar lösas upp av förruttnelsen.

Idag känner vi till åtta trikinarter internationellt och i Sverige har hittills fyra av dessa arter identifierats – Trichinella britovi, Trichinella nativa, Trichinella pseudospiralis och Trichinella spiralis.

Trikinförekomst i Sverige

•Under åren 2002-2008 har 0,01 procent av de vid SVA undersökta vildsvinen visats vara trikininfekterade. Det ökande beståndet av vildsvin kan ha en betydande roll som smittkälla för spridning av trikiner till människa. I andra länder i Europa med en stor vildsvinsstam är detta den vanligaste källan för trikinsmitta till människa.
•Cirka 3 procent av rödrävarna är infekterade av trikiner.
•Cirka 8 procent av lodjuren är infekterade av trikiner.
•Sedan 1989 har 11 procent av de vargar som undersökts på SVA varit trikininfekterade.
•Hos tamsvin har trikiner inte påvisats sedan 1994. Under åren har det slaktats drygt 3 miljoner grisar per år och alla har undersökts för eventuell förekomst av trikiner.
•Även om trikiner främst påvisas hos rovdjur och allätare finns det vissa trikinarter som kan infektera fåglar och reptiler, men förekomsten av detta är inte närmare utforskad.


Hur oskadliggörs trikinlarver i kött?
•Upphettning: För att trikiner i kött ska oskadliggöras måste köttet upphettas så att hela köttstycket uppnår en temperatur på +67 grader C.
•Frysning: Frysning är en osäker metod för att oskadliggöra trikiner eftersom olika arter är olika känsliga för låga temperaturer. Känsligheten beror också på vilket värddjur trikinlarverna befinner sig i. Exempelvis, frysning vid -18 grader C i fyra veckor oskadliggör trikinlarver i kött från tamsvin men inte alltid i kött från vildsvin och inte alls i hästkött


Varför ska kött som ska säljas för konsumtion trikinundersökas?
Sjukdomen som uppstår vid trikininfektion heter trikinos (även kallat trichinellos). Trikinos är en så kallad zoonos vilket innebär att sjukdomen kan smitta mellan djur och människa. Vill du läsa mer om detta använd länken i höger kolumn.

En vanlig smittkälla för människor är t.ex. kallrökt korv och andra otillräckligt upphettade charkuterivaror.

Symtom hos människor är direkt kopplad till antalet larver en person fått i sig - infektion med ett fåtal larver ger oftast inga symtom medan en kraftigare infektion kan ge symtom som muskelsmärta, långvarig feber med mera. Ibland har trikinos dödlig utgång hos människa. Mer ingående sjukdomsinformation om mänsklig trikinos hittar du hos Smittskyddsinstitutet (se länk i högerkolumnen).

Vilka regler gäller för trikinundersökningar I Sverige?
Trikinkontroll ska enligt lag utföras på kött från tamsvin, vildsvin, häst, björn m.fl. som ska säljas för konsumtion.

Tack vare trikinkontrollen är det cirka 50 år sedan det senaste utbrottet av trikinos i Sverige.

Officiell trikinkontroll får endast utföras av ackrediterat (godkänt) laboratorium eller laboratorium godkänt av Livsmedelsverket. SVA, som är nationellt referenslaboratorium för trikinundersökningar, utför dessa officiella trikinundersökningar samt organiserar en årlig kontroll av de laboratorier som har tillstånd att utföra trikinundersökningar. Utöver dessa godkända laboratorier finns det enskilda laboratorier och veterinärer som utför trikinundersökningar, men dessa analyser berättigar inte tillstånd att sälja eller ge bort köttet.

Trikinundersökningar på SVA

På SVA utförs trikinundersökningar med en ackrediterad digestionsmetod varje helgfri vardag.

Remiss och provtagningsinstruktioner om vilken muskulatur som passar bäst för undersökningen samt annan viktig information för insändande av trikinprov hittar du på SVA:s hemsida.

Analyssvar skickas per e-post eller brev i regel samma dag som undersökningen utförts. Om du anger e-post adress på remissen mailas svaret till dig så snart undersökningen är utförd. Faktura skickas separat.

Nyhet
Från och med 2009 kan SVA:s trikinanalyser (trikinkit) köpas i välsorterade jaktbutiker.

Senast uppdaterad 2009-12-28 STATENS VETERINÄRMEDICINSKA ANSTALT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar