torsdag 26 augusti 2010

Jakt och kyla minskar vildsvinens framfart

Den tuffa vintern med stark kyla och mycket snö har gjort att vildsvinsstammen minskar. Dessutom har jakten blivit effektivare. Det är emellertid för tidigt att tala om ett trendbrott, utvecklingen kan vara tillfällig, enligt Naturvårdsverket.

_ Vi vågar inte dra slutsatsen, att vildsvinsstammen nu minskar. Djuren förökar sig mycket snabbt och nya kullar är på väg. Mycket hänger på hur framgångsrik jakten blir, säger Christer Pettersson, handläggare Naturvårdsverket.
Någon tillförlitlig statistik finns inte. Däremot kan man notera att viltolyckorna med vildsvin minskat med 25 procent, under de första sex månaderna i år.
_
Det kan vara ett tecken på att det finns färre djur, men det kan även betyda att vildsvinen inte rört på sig så mycket under den ovanligt varma sommaren. De har istället velat stanna i mer skuggiga och skyddade områden, med riklig tillgång på vatten.
En riktigt kall vinter med stora snömängder, har gjort att ovanligt många kultingar dött -eftersom unga vildsvin är mycket känsliga för kyla.

Skadar även maskiner

Vildsvinens bökande skadar grödorna, men även jordbrukets maskiner. En slåtterskär gick till exempel sönder när föraren körde in i stenar, som kommit upp ur jorden - sannolikt en följd av grisarnas framfart.
Djuren kan även skada grässvålen i ängs- och hagmarkerna, samt slåttervallarna. Djuren bökar upp stenar och jordvallar, som gör det svårt att skörda. Slåtteraggregat och balpressar skadas.
Vildsvinens framfart kostar lantbrukarna stora summor varje år, men i och med att jägare och markägare nu börjat samarbeta hoppas man på att få ner skadorna radikalt.
Förra jaktsäsongen fälldes 50 000 vildsvin. Markägare, lantbrukare och jägare har som mål att många fler djur ska få sätta livet till.
Boo Lundblad LTF Publicerad 2010-08-25

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar