fredag 27 augusti 2010

Rekordgris fälld i Åtvidaberg

En norrman sköt en riktig praktgris i Örshult, utanför Åtvidaberg, förra fredagen. Vågen visade på över 200 kilo. Norrmannen och hans tre jaktkompisar satt vid en åtel och tittade på när smågrisar åt av havrekrossen, men hörde att något större var på väg. Fram kom en jättegris och den norske jägaren sköt den.


– Sedan fick jägarna lite problem. Det gick inte att få upp vildsvinet på släp. De ringde efter mig och när jag kom förstod jag att det skulle gå åt en traktor, berättar markägaren Leif Franzén för corren.se.
Leif Franzén är imponerad över att norrmannen så iskallt satt och väntade in det större svinet.


24 centimeters betar
– Ja, det var bra gjort av honom att vänta så länge. En riktig monstergalt var det också, en sexåring skulle jag tro, med 24 centimeters betar, säger Leif Franzén till Göteborgs-Posten.
Norrmännen kommer att ta med sig köttet hem. Att svinet skulle smaka sämre på grund av sin storlek är inget de tror på.
– Det finns myter som säger att ju större djur desto sämre smakar köttet. Men om man bara tar hand om grisen så smakar köttet bra, säger Leif Franzén till Göteborgs-Posten.
Vildsvinsexperten Mikael Tham från Skåne förvånas över det stora vildsvinet.


Ovanligt stor galt
– Över 200 kilo? Det var ett osedvanligt stort djur. Det är inte ofta man hör talas om att så tunga galtar fälls i Sverige, säger Mikael Tham till Göteborgs-Posten.
Att grisen har kunnat bli så stor förklarar Mikael Tham med att de äldre grisarna ofta är smarta. De går så gott som aldrig fram först till de platser där jägare har lagt ut foder. I stället är det de mindre grisarna som får gå fram först. Därför skjuts också fler yngre grisar.
–Vi vet att gamla galtar till och med kan göra cirkelrörelser för att kolla om det finns människor i närheten. Det är väldigt intelligenta djur vi har att göra med, berättar Mikael Tham.

Jakt o Jägare

2010-08-27

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar