söndag 12 december 2010

Fyra frågor till Anita Persson, vildsvinskunnig på LRF


Anita Persson på LRF sprider information om hur probelmatiken kring den utökade vildsvinsstammen ska hanteras. Foto: Monica W Borg

Du har varit i Eket och pratat med markägare, jägare och arrendatorer som har problem med vildsvin. Vad tyckte du om mötet?
- Jag blev uppringd av några förtvivlade lantbrukare som har väldigt mycket skador på sin åker- och betesmark. De kände att de inte hade jägarna med sig och att de själv behövde mer kunskap. Genom LRF Skånes Vildsvinsprojekt informerar vi tillsammans med Jägarförbundet om vildsvinets biologi, utfodring, jakt och samverkan. Målet är att alla ska få en baskunskap. Det blev en bra träff. Nästa mål är att bilda samverkansgrupper så kallade skötselområde för att skjuta vildsvin. Ett vildsvin kan röra sig fem kilometer per natt vilket kan inkludera många fastigheter.

Hur är Örkelljungabornas inställning?
- Efter mötet tycker jag att man har förstått att man måste skjuta många fler vildsvin för att minska skadorna. Det kan bli stora summor pengar i förlust för markägaren om vi inte får rätt på detta.

Hur ser vildsvinsstammen ut i Skåne och hur märks deras utvidgning?
- På vissa område är skadorna stora. Det har faktiskt gått så långt att på en del håll har man gett upp att odla vissa grödor. Vallen ger en skörd när man i normala fall tar tre. Trafikolyckor med vildsvin har också ökat och chansen finns att de börjar komma in i samhälle och privata trädgårdar. Vi bör avskjuta 80-100 procent av reproduktionen för att hålla stammen i schack. I dag skjuter vi 30 procent.

Hur tycker ni att den växande vildsvinsstammen ska hanteras?
- Vi ska skapa skötselområde genom samverkan mellan markägare och jägare vad gäller jakten. Viktigt att jaga rätt djur och aldrig skjuta ledarsuggan. Utfodra endast sparsamt och i avledande syfte. Bröd, kakor och godis vill vi inte se ute i skogen och vi vill inte se överutfodring. Grisarna blir feta, de blir könsmogna tidigare och kan därmed få kultingar vid en väldigt tidig ålder.

LRFdiana.larsson@lokaltidningen.se 2010-12-11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar