tisdag 7 december 2010

Vildsvinsstrid till högsta instans


Vildsvinsfälla som kan bli fall för Regeringsrätten. Foto: L-O Lundgren AB


Naturvårdsverket ger sig inte. De överklagar Kammarättens beslut om att inte ge prövningstillstånd i ett ärende om Lars-Olof Lundgrens vildsvinsfällor till Regeringsrätten.

Följetongen kring Lars-Olof Lundgren och hans Lotin-fällor för vildsvin fortsätter. Nu vill Naturvårdsverket att högsta instans, Regeringsrätten, ska pröva ärendet. Bakgrunden är att Naturvårdsverket för några år sedan beslutade att godkänna en vildsvinsfälla, L112 Sinkabirum. Men sedan inga fler.

Det förvånade bland annat Lars-Olof Lundgren. Han ansökte därför om att få fångstredskapen Vildsvin enkel L114 och Lotin vildsvin dubbel L115 godkända för fångst av räv och grävling.

Den ansökan avslog Naturvårdsverket i juni 2009. De menade, bland annat, att Lotin-fällorna inte var gjorda av trä, vilket de borde vara, och att det fanns stor risk för bifångst av vildsvin i Lotin-fällorna. Lars-Olof Lundgren menade däremot att det går att ställa in luckorna i olika lägen för att undvika fångst av vildsvin.

Lars-Olof Lundgren överklagade Naturvårdsverkets beslut till förvaltningsdomstolen som gav honom rätt eftersom fällorna inte var särskilt annorlunda från fällor som redan godkänts för räv och grävling. Han skulle alltså ha rätt att sälja sina fällor för fångst av räv och grävling. Men inte för fångst av vildsvin eftersom den fångsten inte togs upp i ansökan.

När Naturvårdsverket överklagade förvaltningsdomstolens beslut till Kammarrätten fick de inte prövningstillstånd. Det vill säga, fallet tas inte upp av Kammarrätten.

Och det är beslutet att inte ge prövningstillstånd som nu Naturvårdsverket överklagat till Regeringsrätten.



Härje Rolfsson
harje.rolfsson@lrfmedia.lrf.se
ATL Tisdag 7 december 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar