lördag 18 juni 2011

Vildsvinsstammen minskar

Två hårda vintrar och ökat jakttryck verkar ha fått effekt på den svenska vildsvinsstammen, som minskade i fjol och ser ut att fortsätta minska i år, enligt Jägareförbundet.

Utvecklingen för vildsvinsstammen i Sverige ser ut att ha nått ett trendbrott. Förra året minskade den med omkring 21 procent, enligt Jägareförbundets uppskattningar. Den utvecklingen ser ut att fortsätta i år, då antalet vidsvin minskat med runt 8 procent, berättar Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné:

– Men vildsvinsstammens utveckling varierar stort på olika håll i landet. Det finns områden där den ökar rejält, påpekar Daniel Ligné.

De två senaste vintrarna, som varit både kalla och snörika, är sannolikt en viktig faktor som begränsat vildsvinsstammens tillväxt, säger Daniel Ligné. Men även den stadigt ökande avskjutningen har bidragit.

– Men nu är det viktigt att alla parter sätter sig ned och pratar med varandra. Nu har vi köpt oss lite tid, men om vi inte fortsätter att jobba intensivt med bland annat avskjutningen så är det risk att utvecklingen springer ifrån oss igen, påpekar Daniel Ligné.

Till grund för Jägareförbundets uppskattningar av vildsvinsstammen ligger framför allt den rikstäckande avskjutningsrapporteringen från jägare.

Är det risk för att många skjutna vildsvin aldrig inrapporterats?

– Tidigare trodde vi det. Men vi har försökt kontrollera det bakvägen och på alla upptänkliga sätt, och det visar sig att det inte är så - de allra flesta vildsvin som fälls rapporteras in.

Jaktåret 2005/2006 sköts cirka 25 000 vildsvin i Sverige och 2007/2008 cirka 33 000 djur, enligt siffror från LRF. Avskjutningen har ökat stadigt med i storleksodningen 25-30 procent de senaste åren. Naturvårdsverket uppskattar i en rapport från 2010 antalet vildsvin i Sverige till i storleksordningen 100 000 djur.


Pierre Kjellin
Webbredaktör
08-588 369 41
pierre.kjellin@lrfmedia.lrf.se
Land Lantbruk
Publicerad 15 juni 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar