tisdag 4 oktober 2011

Moderat vill ha mer vildsvinsjakt och utökad vapengarderob

STOCKHOLM (JJ) Moderaten Sten Bergheden har i två olika motioner till riksdagen föreslagit ökad avskjutning av vildsvin och en utökad vapengarderob från sex till åtta vapen.


Bakgrunden till Berghedens förslag ligger i Livsmedelsverkets rekommendation om ett tiotal nya föreskrifter som snarare kommer innebära extraarbete för vildsvinsjägarna än de lättnader som utlovats. Bergheden är rädd att utökade föreskrifter kring hanteringen av vildsvinskött kommer att innebära att fler avstår vildsvinsjakten och att beståndet på grund av det sprider sig utom kontroll.

Bergheden beskriver att skadorna på lantbruket orsakade av vildsvin ökar och att man behöver se över jaktreglerna för att kunna öka avskjutningen. Bergheden uttrycker klart att "kraftfullare åtgärder behövs för att reglera vildsvinsstammen effektivt. Det bör därför göras en översyn av möjligheten till ökad jakt på vildsvin."

Bergheden efterlyser också en förenkling av reglerna kring hanteringen av vildsvinsprodukter för att främja att fler vill jaga vildsvin.

Samtidigt har Sten Bergheden lagt ytterligare en motion med jaktanknytning. Bergheden vill se att jägare får utökade möjligheter till en större vapengarderob med åtta vapen, istället för dagens begränsning på sex vapen.

Bergheden beskriver att: "Efter att ha tagit jägarexamen får en jägare möjlighet att skaffa upp till sex vapen, vilket är fullt tillräckligt för de flesta. Men efter en tid vill många utöka sin vapengarderob med något vapen för till exempel en speciell jaktform eller jaktbyte - det kan handla om ett extra vapen för vildsvin eller någon speciell kaliber för björn- eller älgjakt. Många ärver också vapen som kanske betytt mycket för någon i många år och det kan därför kännas värdefullt att låta det gå vidare i familjen. Kunniga, erfarna och ansvarsfulla jägare bör få möjlighet att utöka sin vapengarderob om behov finns. Möjligheten till att jägare som haft jägarexamen i minst fem år och inte haft några anmärkningar kan utöka sin vapengarderob till åtta vapen bör därför ses över."

2011-10-03 JJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar