måndag 14 november 2011

16 fällda grisar vid stor vildsvinsjakt

De optimistiska förhoppningarna var att fälla tio vildsvin. Det blev långt fler.

– Totalt 16 vildsvin på parad i dag. Det är i alla fall många fler än jag hoppades på, sa Roger Olofsson under skymningstimmarna på lördagen.
Där på Urdavallen hade kanske hälften av de 142 män, och några kvinnor, som gick ut i skogen på morgonen samlats för att se dagens resultat. De sista djuren kom dock inte till platsen då eftersök fort-farande pågick.
Deltagarna från de omkring fem deltagande jaktlagen pratade jakthistorier, beskrev hur djuren gick, var jägarna stod och hur skotten föll. Allt i sann jägaranda.
Initiativet till en vildsvinsjakt togs i våras av LRF som frågade Urshults jaktvårdslag i den lokala LFR-vildsvinsgruppen.
– Vi i Urshult bestämde att vi kör en samjakt och på den vägen är det, säger Roger Olofsson.
Mitt på dagen under själva jakten kunde de som ville betala för och äta mat på Urdavallen.
På kvällen efter att jakttroféerna visats upp fortsatte sällskapet till Parken för några olika föredrag. Där hölls även en auktion på de vildsvin som respektive jaktlag inte ville behålla själv.
Genom alla insamlingar fick man ihop en hel del pengar som oavkortat går till forskning om prostata-cancer.
– Vi fick i alla fall ihop mellan 18 000 och 19 000 kronor. Det är vi jättenöjda med, säger Roger Olofsson.
Att jägarna överhuvudtaget gick ut på jakt i lördags hänger samman med att vildsvinen ställer till stora problem för såväl bönder som för trafik-säkerheten. Bara för några dagar sedan blev fem vildsvin överkörda av en lastbil utanför Älmeboda. Dock skadades ingen person vid olyckan.

Tingsryd i dag 07:01 | Uppdaterad i dag 07:08 Smålandsposten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar