onsdag 2 november 2011

Vildsvinen närmar sig - vad gör kommunen?

Publicerad 05:00 Corren.se
Gräsmattorna vid Vidingsjö motionscentrum blev hårt åtgångna av vildsvinens framfart i helgen. Nu kommer de allt närmare bostadsområden och människor, skriver Undrande. "Kan det vara så att vildsvinen har ändrat beteende och inte alls är så skygga längre?"

De senaste dagarna har vildsvinen även varit i Västra Ullstämma (Brons-, Järn- och Stenåldersgatan). De har bökat på den lilla fotbollsplanen vid Bronsåldersgatan, inte många meter från bostadshus och dagis. Genom skogsområdet där bredvid fotbollsplanen går även en asfalterad upplyst gångväg, som är en populär promenadslinga för hundägare och andra, även efter mörkrets inbrott.

Är det för trångt i skogen? Kan det vara så att vildsvinen har ändrat beteende och inte alls är så skygga längre?

För en tid sedan sågs en flock på minst sexton vildsvin promenera på en upplyst nyanlagd asfaltgata vid bebyggelsen utanför gårdarna i Övre Ullstämma, och några dagar senare uppehöll sig fem-sex stycken i närheten av gång- och cykelvägen vid Brokindsleden. De verkade inte skygga och blev inte ett dugg skrämda av att personer med hund promenerade på gångvägen. I lördags berättade någon i radion om en pappa som hade tampats med ett vildsvin för att skydda sin dotter. Omständigheterna runt händelsen hörde jag tyvärr inte.

Man kan läsa om vildsvinen att de kan uppnå en ålder på 30 år, honan kan få flera kullar per år (kan få åtta-nio, ibland upp till femton kultingar per kull) och att galtarna väger upp till 225 kg.

Vilka är Linköpings kommuns konkreta planer för att begränsa vildsvinens framfart och utbredning, som nu tydligen utökats även till områden med bostäder?

UNDRANDE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar