lördag 23 januari 2010

"Mata inte vildsvinen"

Vinterutfodring av vildsvin kritiseras. Utfodringen handlar om jaktvård, säger jägarna, men lantbrukare håller inte med. De oroas istället för att vildsvinen blir fler med utfodring.

- Stammen förökas mer med den här ohämmade, kopiösa utfodringen, säger Kennet Gustavsson som är lantbrukare på Kyletorps gård, söder om Växjö. Det är ju precis som sommar för djuren i stort sett, de har ju obegränsat med foder.

Får vildsvinssuggorna mycket mat får de fler kultingar. Det betyder att också jakttrycket måste öka.

- Det gäller att hinna med att skjuta alla, jag tror inte man klarar det, säger Kennet Gustavsson.

På grannmarken, som ägs av Växjö kommun, har jaktlaget som arrenderar av kommunen, lagt ut 18 ton sockerbetor som både älg och rådjur ätit av i vinter. Men också vildsvinen äter, berättar jaktledare Christer Aldén.

- Min uppfatting är att det inte blir fler vildsvin. De håller sig kring de platser de blir utfodrade på och det är bra eftersom vi slipper dom i trädgårdar och på vägar då.

Den största andelen sockerbetor lägger jaktlaget på foderplatser där det inte jagas. På åtelplatserna dit djuren lockas med mat för att få grisarna inom skotthåll läggs på varje åtelplats 500 kilo sockerbetor. Det tycker markägare Kennet Gustavsson är för mycket.

-Man ska ju skilja på utfodringsplats och skjutåtelplats men på det här sättet blir det en kombination. Man behöver inte utfodra vilda djur som vildsvin. Det vore bättre att utfodra rådjuren med ordentligt foder som ensillage än att göda vildsvinen med sockerbetor, säger Kennet Gustavsson.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr 12:21 | lördag 23 januari 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar