måndag 18 januari 2010

Jägare höll vildsvin i ladugård

Den förtroendevalde jägaren födde upp vildsvin i ladugården. Han är polisanmäld och ska även granskas av länsstyrelsen. – Ibland får man ta lite genvägar för att lyckas, säger han.

I september 2008 togs bilder i en ladugård som visar fyra vildsvin som vid tillfället var minst ett år gamla. Fotografen fick se dem av en slump.
Gårdsägaren är vice ordförande i en jaktvårdskrets i Småland. Han bekräftar att han har fött upp vildsvinen.
– Många jägare med egen mark har egna vildsvin. Annars är det jättesvårt att träna hundarna. Åker du till ett lagligt hägn får du betala 2 000 kronor för några timmar, säger han.

Han berättar att han tidigare hade ett mindre hägn, men sålde marken och flyttade in vildsvinen i ladugården. Han säger att han från början hade två gyltor efter en korsning med tamsvin.
– De blev sedan betäckta inne i hägnet av en vildsvinsgalt. Djuren man ser på bilderna är kultingar från den ena och jag slaktade dem till jul det året, berättar jägaren.

Han är medveten om att det inte är tillåtet att hålla vildsvin vare sig i hägn eller i ladugård, men tycker inte att det är något att göra en större affär av.
Anmälningarna mot honom gäller brott mot jaktlagstiftningen och djurskyddslagen. Svenska Jägareförbundets ordförande Torsten Mörner avvaktar nu en rättslig prövning.
– Är det olagligt så är det olagligt, oavsett vilka skäl man anger. Men sedan är det en fråga för kretsårsmötet om han ska sitta kvar, säger han.
Förutom att han är förtroendevald anlitas den utpekade mannen av polisen för eftersök.

goran.berglund@lrfmedia.lrf.se Publicerad 17 januari 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar