torsdag 1 oktober 2009

Ny lag för enklare hantering av viltolyckor


Viltolyckorna ska minska så att människor inte dödas eller skadas allvarligt och djurs lidande ska minska. Det är det övergripande målet för Nationella Viltolycksrådet, som nu får stöd från ny lagstiftning.
Vägverket är en av 13 myndigheter och organisationer som är medlemmar i Nationella Viltolycksrådet. Regeringen har gett rådet till uppgift att säkerställa arbetet med att hitta skadade djur efter en viltolycka och att förebygga olyckorna.

– Det finns pengar och människoliv att spara på att vi kan minska viltolyckorna och det är svårt att jobba ensam med den frågan, säger Anders Sjölund på Väg, angående Vägverkets roll i rådet.

Ny lag förenklar arbetet
En ny lag förväntas börja gälla den 1 januari 2010. Den innebär bland annat en förenkling av reglerna som gäller när jägare måste leta efter ett djur som skadats i en viltolycka. Dessutom har ersättningen setts över.

– Det är helt enkelt för att öka möjligheterna att så snabbt som möjligt få fatt på ett skadat djur. Djur ska inte behöva lida och de som gör jobbet med att leta reda på dem ska få ersättning, säger Anders Sjölund.

– En stor förändring är också att man nu är skyldig att anmäla en viltolycka oavsett om djuret skadas eller inte. Förut gällde anmälningsplikten enbart om djuret skadades.

Från ord till handling
Förutom djurens lidande dödas cirka 10 människor varje år och ungefär 1000 personer skadas. För att förhindra det är samarbetet med de andra rådsmedlemmarna viktigt.

– Vägverket kan bidra med hur vägarna byggs, var vi sätter upp viltstängsel och till exempel genom att bygga passager. Skogsbruket kan tänka på hur de avverkar nära vägar så att djuren syns eller inte lockas dit. Jägarnas sätt att bedriva jakt eller lägga ut mat påverkar hur djuren rör sig och Polisen är förstås viktigt om det händer en olycka, säger Anders Sjölund.

Medlemsorganisationerna har fått beskriva vad de ska bidra med för att nå målet med att minska viltolyckorna. Att det finns nedskrivet är viktigt, tycker Anders Sjölund.

– Det är bra för det sätter lite press på alla som är med att det verkligen händer något. En del av Vägverkets jobb är att få till en viltstängselstrategi och säkra passager för djur. Där jobbar vi inte enbart med de större djuren, utan också enligt miljömålen där vi även tar med utter, groddjur och fisk.

Läs mer på Nationella Viltolycksrådets webbplats



Kontaktperson: Sjölund Anders VGtm
Publicerad av: Evjen Karin VSiknm

Skapad: 2009-09-30 15:44

VÄGVERKET 2009-10-01

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar