onsdag 14 oktober 2009

Vildsvinsproblem




Vårt jaktlag fick ett brev häromdagen från vårt Godsbolag som vi arrenderar jakt av. Vildsvinsstammen har ökat explosivt och åstadkommer nu så omfattande skador, att Godset tvingas uppsätta eltråd runt fälten. Vi uppmanas därför att öka avskjutningen på grisar radikalt.
Detta budskap hör man från många håll idag. Det gick snabbt, från att vara ett trevligt nytt vilt att jaga har vildsvinen nu på sina ställen blivit en börda för lantbrukaren som får sätta till extra pengar i en många gånger plågad ekonomi. För att begränsa stammen räcker det inte med att skjuta kultingar och galtar. Vi kanske måste börja skjuta suggor men det stöter på svårigheter då kultingförande sugga inte får skjutas. Hur stora är kultingarna när suggan inte längre anses kultingförande? Ett annat problem är att grisarna rör sig över stora ytor och har sin daglega långt ifrån de fält där de ställer till problem - samverkan jägare emellan är här åter en lösning på problemet. Vad tycker du?? Klicka på bilderna så blir de större.

2 kommentarer:

  1. Jag ser inga problem med detta. Arrendatorn får sänka arrendet, han beställer ju ett jobb av er (som på verkstan). Detta arbete håller er i större eller mindre utsträckning vakna längre. Bara för att ni arrenderar jakten betyder inte det att arrendatorn kan tala om för er vad ni skall jaga. Det väljer ni själva. Om det sammanfaller med arrendatorns önskemål så är det väl ok, men skall ni offra mer tid eller ompriorititera så bör han sänka arrendet. I förlängningen kan man annars tänka sig att han kräver att istället för älg och rådjur så skall ni endast jaga vildsvin för att skydda hans intressen (grödorna vilka han delvis lever av). Kan ni tänka er ett sådant upplägg så är det inga problem annars kan man se en intressekonflikt under uppseglande.

    SvaraRadera
  2. Gammal artikel men problemen blir ju inte färre.
    Hursomhelst, att tänka tanken på att skjuta suggor är bara helt fel. Man ska ALLTID vara rädd om suggor, speciellt ledarsuggor. De styr flocken, gyltorna och håller ihop grupper.
    Skjut en ledarsugga så kan du räkna med ett par nya flockar inom ett år.
    Har själv sett det och många av problemen med oregelbunden brunst, sena kultingar osv har till stor del avskjutna suggor att skyllas för och i förlängningen okunniga jägare/markägare.

    SvaraRadera