torsdag 29 oktober 2009

Utfodring av vildsvin


Vid jaktdagarna i tyska Bonn höll DPhil. Sandra Cellina, Luxembourg föredrag om utfodring, kroppslig utveckling och reproduktionsdynamik av vildsvin, här ett sammandrag fritt översatt av Bo Magnusson.

”Vildsvinen utgör en viktig faktor i den inhemska faunan och är som jaktbyte högt värderat. När samtidigt ökningen av populationen sedan femtiotalet förmodligen är mycket komplex, så är dock en av de möjliga faktorerna den utbredda praxisen med utfodring. Fortfarande vet vi lite om hur stor andel av vildsvinens totala näringsbehov som utfodringen står för, hur denna utfodring påverkar för minskade skador i jordbruket och den möjliga effekten på vildsvinen själva.

Under en tidsperiod av 27 månader insamlades 1200 maginnehåll och 740 kvinnliga reproduktionsorgan från vildsvin. Genom analys av dessa prov kunde utfodringens andel av den totala näringsintaget kvantifieras och des påverkan på grisarnas förökning undersökas.

Utspritt över hela året kunde man i 70 % av magarna påvisa foder från utfodring och utgjorde utfodringen 40 % av grisarnas totala foderintag. De kvinnliga djuren var i jämförelse med 42 andra vetenskapliga studier tidigt könsmogna även om proverna till största delen kom från hondjur under två år, bar suggorna genomsnittligt på 5,3 foster.

Vid 12 månaders ålder låg den genomsnittliga levandevikten på 50 kg. Jämfört med tidigare undersökningar är den troligt att utfodringen av vildsvinen året om har bidragit till av vildsvinen starkt har ökat i antal i Luxemburg.”

Det vore mycket intressant om en liknande undersökning som den ovan kunde genomföras i Sverige. Vissa påstår att slutade jägarna med utfodringen skulle detta var en faktor som gjorde att vildsvinen minskade i antal och anpassa sig till vad naturen ger. Andra menar att skadorna på jordbruket skulle öka kraftigt. Vad tycker du??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar