tisdag 15 december 2009

Vildsvin ökande problem för kungen

MALINGSBO-KLOTEN. Kungen och hans två slott hotas av vildsvin. Han vill med kraft ta itu med problemet: - Det är inte helt lätt att hålla dem stången. Vildsvinen ökar ju markant. Det gäller att bromsa i tid, säger kungen.

Kungen är en van jägare. Dessutom brukar han ha åsikter om jakten. Förra året blev det uppståndelse efter hans uttalanden om vargjakten.
Nu ger kungen sig in igen i debatten - nu gäller det vildsvin.

Hemma på Drottningholms slott och Tullgarns slott är nämligen vildsvin ett ökande problem för kungen och resten av familjen.
- Ja, tyvärr, de ökar markant. Det finns just nu väldigt mycket vildsvin. Det är framförallt markägare och de som har golfbanor som inte är så roade av vildsvinen, berättar kungen när Expressen träffar honom under årliga älgjakten utanför Skinnskatteberg.


Viktigt med jakt
Kungen har ingen lösning på hur man ska komma tillrätta med vildsvinsproblemet:
- Jag tror att markägarna gör vad de kan. Det är inte helt lätt. Det är en svår situation där det gäller att ta hänsyn.

"VILDSVINEN öKAR JU MARKANT". Kungen jagar utanför Skinnskatteberg och oroas över att vildsvinen breder ut sig. "Det är inte lätt att hålla dem stången", säger han. Ska man försöka skjuta av så många vildsvin som möjligt? Är det lösningen? - Jag vet inte. Jag tror att man i dag jagar precis så mycket som man har ork och tid till. - Det gäller också då att jaga på rätt sätt, poängterar kungen.
Han har fortfarande klarat sig från större skador från vildsvin ute vid Drottningholms slott.

- Än så länge, men det det gäller att bromsa i tid, men så är det ju med allt.
Med på jakten i skogarna utanför Skinnskatteberg hade kungen flera gäster, en av dem var finansminister Anders Borg. Han välkomnade riksdagens beslut om jakt på varg:
- Ska man få acceptens för att vi ska ha rovdjursstammar tror jag att det är nödvändigt att man har jakt på dem.
- Jag tror att det är viktigt att jakten kommer i gång och det finns inget annat sätt att skaffa sig kunskap än att börja.


Av Johan T Lindwall
johan.lindwall@expressen.se

Publicerat 25 oktober 2009 Uppdaterad 25 oktober 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar