fredag 25 december 2009

Allt fler hundar skadas svårt av vildsvin

Vildsvinen har ökat kraftigt de senaste åren. – Skadorna är ibland väldigt svåra, säger Monica Landström, veterinär på Läckeby djursjukhus.

"Vädligt omfattande åtgärder på patienterna", veterinär
Siffror från försäkringsbolag visar att antalet hundar som skadas blir allt fler.

– Där finns det exempel där de har blivit så pass skadade att hela tarmpaketet ramlar ut. Det är ju väldigt omfattande åtgärder på de här patienterna, säger Monica Landström.

På djursjukhuset i Läckeby utanför Kalmar fick man in de första vildsvinsskadade hundarna för några år sedan.

Numera kan det komma in flera skadade hundar under en och samma helg. Nästan uteslutande handlar det om jägare som kommer in med hundar som skadas under jakt.

– Det är ju förstås chockade. Det är ju ofta sådana förfärliga skador på dem. Jag förstår att de är upprivna, säger Monica Landström.

Vildsvinen har ökat kraftigt de senaste åren. Om utvecklingen håller i sig kommer det snart att skjutas fler vildsvin än älgar i Sverige.

En av de vanligaste jaktformerna handlar om att jaga svinen med hjälp av hundar, något som nu märks hos försäkringsbolaget Agria som hittills i år har fått in dubbelt så många fall som förra året, berättar Ib Ahlén som arbetar på Agria.

– Det vi kan se är det trettiotal som vi har registrerat, men då ska man veta att veterinärerna använder sig inte av vildsvinsskada som en diagnoskod. Det här är bara toppen på ett stort isberg, får man väl säga, säger Ib Ahlén.

Om utvecklingen fortsätter kan det på sikt bli dyrare att försäkra hundar som används vid vildsvinsjakt enligt försäkringsbolaget Agria.

För att få ner antalet fall med skadade hundar gäller det att rätt hundar används vid jakten, säger Monica Landström.

– Man får ju inte ha en hund som för på, som vill gå i för närgånget arbete med vildsvinet. Man måste hålla sig på avstånd lite grann som hund, säger veterinär Monica Landström.

Publicerat 09:33 | fredag 25 december 2009 david.svanberg@sr.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar