söndag 16 maj 2010

Naturvårdsverket presenterar plan för att minska skador av vildsvin

PRESSMEDDELANDE 2010-05-03

Naturvårdsverket har nu tagit fram en nationell förvaltningsplan för vildsvin. Målet är att minska skadeverkan av vildsvin genom att minska populationerna. Det innebär ökad lokal samverkan mellan jägare och lantbrukare, ökad jakt och skärpning av reglerna för utfodring av vildsvin.

Det finns nu uppåt 150 000 vildsvin i Sverige, från södra Värmland och Dalarna och söderut. Stammen har expanderat kraftigt och orsakar skador i trafiken och på grödor. Därför har regeringen lagt uppdrag på Naturvårdsverket och Jordbruksverket.

Naturvårdsverkets nationella förvaltningsplan är avsett som en kunskapsbas för länsstyrelserna för de förvaltningsplaner de ska ta fram.

– För att lösa problemen behövs regionala förvaltningsplaner och lokal samverkan mellan myndigheter, jägar- och lantbrukarorganisationer, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

I denna lokala samverkan behöver också jordbrukare och arrendatorer av mark delta, anser Naturvårdsverket. I vildsvinsområden och områden där det finns risk för vildsvinsetablering bör arrendeavtalen avhandla frågor om förebyggande åtgärder, ersättning för skador med mera.

Ökad jakt
Det behövs kraftigt ökad jakt för att snabbt minska antalet vildsvin. Jakttiden är redan mycket lång och kan inte bli längre. Det behövs bättre inriktning på jakten och att fler upplåter mark för vildsvinsjakt.

– Om stammen ska vara stabil i ett område måste 70-80 procent av årsungarna tas bort. Det är viktigt att inte ta bort ledarsuggan, eftersom det kan öka skadorna för jordbruket, säger Christer Pettersson, handläggare på Viltförvaltningsenheten.

Vildsvin är svåra att jaga och därför används ofta åtel, föda läggs ut på särskilda jaktplatser. Dessutom stödutfodras vildsvin för att hålla dem borta från åkrar och trafiken.

– Tyvärr använder många fortfarande mat- och kaffebröd, frukostflingor, godis, pasta och andra födoämnen som är avsedda för människor. Denna utfodring är direkt olämplig och bidrar bland annat till en kraftigare tillväxt av populationen, säger Christer Pettersson.

Därför innehåller förvaltningsplanen riktlinjer om typ av foder och fodergivor samt om lämpliga utfodringsplatser. Det är viktigt att inte jaga vildsvin på utfodringsplatserna eftersom de då söker sig nya födoplatser.

Naturvårdsverket föreslår samtidigt regeringen att om detta inte fungerar så bör Naturvårdsverket och Jordbruksverket få befogenhet att göra regler om utfodring av vildsvin och andra klövdjur som stödmatas och åtlas.

Information till allmänheten
Länsstyrelsen bör ha beredskap för att ge en bred information till allmänheten om den ökade skyddsjakten på vildsvin.

Läs den regionala förvaltningsplanen
Läs missivet till regeringen om ytterligare insatser
Läs fler dokument om grödor, hundtest

Ytterligare information:
Christer Pettersson, handläggare viltförvaltningsenheten, 08-698 13 64, 070-888 59 88
christer.pettersson(a)naturvardsverket.se
Anneli Nivrén, presschef, 08-698 13 12, 070-206 37 27
anneli.nivren(a)naturvardsverket.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar