måndag 10 maj 2010

Skärpta regler för utfodring av vildsvin

Nyhet från Jordbruksaktuellt 2010-05-03

Naturvårdsverket har tagit fram en nationell förvaltningsplan för vildsvin. Den innebär ökad lokal samverkan mellan jägare och lantbrukare, ökad jakt och skärpning av reglerna för utfodring av vildsvin.

Naturvårdsverket och Jordbruksverket har tagit fram planen på uppdrag av Regeringen. Den är avsedd som en kunskapsbas för länsstyrelserna när förvaltningsplaner de ska ta fram.
– För att lösa problemen behövs regionala förvaltningsplaner och lokal samverkan mellan myndigheter, jägar- och lantbrukarorganisationer, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Naturvårdsverket menar att även jordbrukare och arrendatorer måste delta i denna lokala samverkan. De menar också att arrendeavtalen i vildsvinsområden och områden där det finns risk för vildsvinsetablering bör avhandla frågor om förebyggande åtgärder, ersättning för skador med mera.

Ökad jakt och rätt foder
I rapporten skriver de att jakten på vildsvin måste öka. Enligt Christer Pettersson, handläggare på Viltförvaltningsenheten måste 70 – 80 procent av årsungarna tas bort för att hålla stammen stabil inom ett område. Han lyfter också att det är viktigt att behålla ledarsuggan för att hålla nere skadorna på jordbruksmark. Dessutom vill de förändra utfodringen av vildsvin vid åtelplatser.
– Tyvärr använder många fortfarande mat- och kaffebröd, frukostflingor, godis, pasta och andra födoämnen som är avsedda för människor, säger han. Denna utfodring är direkt olämplig och bidrar bland annat till en kraftigare tillväxt av populationen.
Förvaltningsplanen innehåller riktlinjer om typ av foder och fodergivor samt om lämpliga utfodringsplatser. Om utfodringen inte fungerar på ett tillfredsställande sätt föreslår de att Regeringen ger Naturvårdsverket och Jordbruksverket befogenhet att göra regler om utfodring av vildsvin och andra klövdjur.


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@jordbruksaktuellt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar