tisdag 25 maj 2010

Sus scrofa


Allmänna fakta
Det är inte så ofta man får se ett vildsvin i det fria, då de flesta vildsvin är mycket skygga och normalt håller sig undan både människor och dagsljus. Men även om vildsvin är skygga djur, lämnar de ofta tydliga spår efter sig genom sitt stundtals våldsamma bökande i marken i jakten på föda. Att vildsvin nu åter finns i Sverige finns det många åsikter om. Förespråkarna menar att vildsvin ska ses som ett tillskott medan motståndarna anser att vildsvin orsakar betynde skador genom sitt frekventa bökande i jorden. Särskilt inom jordbruken kan detta vara kännbart. Jakt får bedrivas på svenska vildsvin mellan den 16 april till 15 februari (med vissa undantag såsom kultingförande suggor vilka alltid är fredade från jakt).



Utseende

Vildsvin är gråbruna i färgen, men pälsen mörknar något vintertid och blir lite ljusare om sommaren. Om man mot förmodan skulle få se ett vildsvin, känns det igen på sitt kraftigt byggda framparti och sina stora hörntänder. Svansen är kort och rak. Ett vildsvin kan bli upp mot 1,5 meter långt och nå en mankhöjd på en meter.


FörekomstFrån att ha varit utrotat i Sverige finns nu vildsvin åter i vår natur, och stammen ökar numera snabbt. Vildsvin förekommer främst i södra och sydöstra Sverige.



Föda
Vildsvinet är en så kallad allätare och dess föda består till allra största delen växter, som till exempel rötter, frön, fallfrukt och nötter. Den lilla andel animalisk föda som vildsvinet intar (ca en tiondel) består av maskar och larver. I undantagsfall kan ett vildsvin även fånga en och annan fågel eller smågnagare.


Reproduktion


Gällande vildsvins förökning blir både suggor och galtar könsmogna redan under det första levnadsåret, men parning brukar vanligen inte ske förrän suggorna är ca 1 ½ år och galtarna ca 2 år. Vildsvins parningsperiod infaller under hösten, från augusti till december. Suggans dräktighet varar ungefär 115 dagar och ungarna föds således från februari till maj. Suggan föder mellan 3-6 ungar beroende på ålder. Ju äldre hona desto fler ungar brukar födas. Det normala är en kull per år. I ettårsåldern stöts ungarna bort av suggan, då det är dags för henne att föda en ny kull igen.



Visste du…

…att ett vildsvin i det fria sällan uppnår en högre ålder än max 10 år.

…att vildsvin invandrade till Sverige ungefär samtidigt som människorna, för ca 8000-1000 år sedan.

…att vildsvin trivs i grupper bestående av suggor och kultingar, och att det alltid är den äldsta honan i gruppen som leder densamma. Galtar som är över 2 år trivs bättre ensamma, även om de i parningstider tillfälligt brukar ansluta sig till de kringströvande grupperna med suggor och kultingar.

…att det är ytterst sällsynt att vildsvin attackerar djur och människor. De få gånger det inträffar är det nästan uteslutande i samband med direkta hotsituationer eller när det är fråga om ett skadeskjutet vildsvin.

Publicerad 20/04/10 av Zoofakta.se DUBBELKLICKA PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar