lördag 29 maj 2010

Ovanligt mycket larver i vildsvin

Sverige.Ett småländskt vildsvin har visat sig ha otroligt stora mängder trikin i köttet, mellan 1 000 och 2 000 larver per gram kött. Det är bland den högsta mängd larver som hittats i kött från ett djur som lever vilt.
Vildsvinet sköts nyligen utanför Älmhult. Köttet skickade på analys och ett laboratorium kunde konstatera att det fanns trikiner i det.

Nu kan Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), bekräfta att det fanns rekordmånga larver i djuret, mellan 1 000 och 2 000 larver per gram kött. Det är bland den högsta mängd larver som hittats i kött från ett djur som lever vilt.

– Det här var förvånansvärt högt. Jag skulle vilja veta vad vildsvinet ätit som var så infekterat, säger Eva Osterman-Lind, laboratorieveterinär vid SVA.

Någon gång om året brukar det hittas trikiner i vildsvin, men det har aldrig rört sig om sådana här mängder. Enligt Eva Osterman-Lind brukar 100 till 200 larver per gram kött räknas som mycket.

Trikiner kan överföras till människor och ge allvarliga sjukdomar som i värsta fall kan leda till döden.

Allt vildsvinskött som jägare ger bort eller säljer måste testas för trikiner.

Jägare som skjuter vildsvin uppmanas också att gräva ner huvudet och slaktresterna noga så att vilda djur eller hundar inte kommer åt det.

Förutom i vildsvin har trikiner även påträffats i bland annat varg och räv. I höstas hittades larver för första gången i björnkött.

Text: TT
Uppdaterad 28 maj 2010 20.38 Publicerad 28 maj 2010 20.30 på Sydsvenskan

Sverige ÄlmhultSVAEva Osterman-Lind

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar