lördag 18 september 2010

Dennis körde in i vildsvinsflock


FICK EN CHOCK. 18-årige Dennis Östberg körde rakt in i en vildsvinsflock, som plötsligt dök upp framför hans bil. "Antalet vildsvinsolyckor ökar med en förfärande hastighet", menar jordbruksminister Eskil Erlandsson. Foto: Anna-Karin Nilsson


KUNGSBACKA.

Sveriges vildsvinsstam har vuxit dramatiskt och nu blivit en stor trafikfara. Dennis Östberg, 18 år, råkade i tisdags ut för en vildsvinsolycka och han är inte ensam.
- Helt plötsligt sprang en hel vildsvinsfamilj ut på vägen framför bilen, berättar han.



Detta är vildsvinen

Vildsvinen utrotades i Sverige på 1700-talet men efter att ha återintroducerats på 1970-talet har antalet djur ökat kraftigt. De finns i hela södra och mellersta Sverige. Suggan väger vanligtvis 90-120 kg, galten kan väga över 200 kg. En vuxen sugga föder i genomsnitt 5-6 kultingar om året, ibland fler. Främsta dödsorsaken är jakt medan drunkning och trafikolyckor är andra orsaker. (Källa: Jägareförbundet)
Vildsvinsolyckor

Efter rådjur och älg är trafikolyckor med vildsvin vanligast. Förra året inträffade 3085 olyckor, jämför med 987 olyckor 2005. I Västra Götaland och Halland inträffade det 268 olyckor förra året. (Källa: viltolycka.se)

Om det händer dig

Markera alltid olycksplatsen cirka 100 meter ifrån, då ett skadat vildsvin kan bli aggressivt och anfalla. Ring 112 och anmäl olyckan.
- Ökningstakten för antalet olyckor är förfärande, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson till TT.
Vildsvinsolyckorna i Västra Götaland och Halland har ökat märkbart de senaste åren. Och det är särskilt i oktober och november som man ska vara vaksam - då inträffar olyckor dagligen.
- I oktober startar rådjursjakten vilket får vildsvinen att röra på sig och då korsar de fler vägar, säger Christer Harplinger, länsansvarig för Hallandspolisens hantering av viltolyckor.

Bromsade kraftigt
Det var i tisdags kväll som Dennis Östberg körde förbi Bröndome utanför Kungsbacka.
- Helt plötsligt sprang en hel vildsvinsfamilj ut på vägen framför bilen, berättar han. Han bromsade in kraftigt och de vuxna svinen nuddade bara bilen men en av de tre kultingarna hamnade under.
- Jag har bara haft mitt körkort i två månader så det är klart man fick sig en chock, säger han.
Och det kunde helt klart gått värre.
- De andra djuren försvann men kultingen låg kvar och sprattlade på vägen, säger han. Han ringde genast polisen och meddelade om platsen men jägaren lyckades inte hitta kultingen.
Satsar budgetpengar
Det är först sedan slutet av 1990-talet som vildsvinsstammen vuxit avsevärt.
- Nu finns det cirka 150 000 vildsvin i hela landet, men bedömning för olika län finns inte, säger Harplinger.
Enligt förra årets statistik för Västra Götaland och Halland så ökar olyckorna väldigt i slutet av året, med 54 olyckor anmälda i oktober och 57 stycken i november.
- Man kan därför räkna med liknande siffror även i år, säger Harplinger.
Nu avsätter regeringen 50 miljoner kronor i nästa budget för att ta hand om problemet.
- Avsikten är att få ner vildsvinsstammen. Nyligen tilläts fällor vid jakten och det ska förhoppningsvis ge resultat, säger Eskil Erlandsson till TT.

Av sarah johansson
sarah.johansson@gt.se
Publicerat 17 sep 2010 13:28:25

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar