fredag 17 september 2010

Vildsvinen skapar oro

Jägarna i Långasjö kan inte hålla tillbaka vildsvinsstammen

Vildsvinsproblemet håller på att stiga jägarna i Långasjötrakten över huvudet.
– Tyvärr finns det liten förståelse och vetskap bland allmänheten för att vi jägare gör så gott vi kan, säger Kent Johansson, ordförande i Långasjö älg- och kronhjortsskötselområde.

Vildsvinsproblemet har blivit allt större i hela kommunen, men värst är det i söder. Jägarna kan inte längre hålla tillbaka stammen med vanlig jakt.
– Vi har haft press på oss från jord- och skogsbrukare under flera år. Vi har lyckats hålla stammen på en hyfsad nivå – bland annat med jakt, elstängsel och punktinsatser. Men i år verkar det som grisarna har ändrat lite av sitt beteende, säger Kent Johansson.

Från att tidigare mest ha bökat omkring i skogen och på åkrar har nu vildsvinen tagit sig in i flertalet villaträdgårdar i och utanför Långasjö samhälle.
– Under de senaste veckorna har många varit irriterade och frustrerade för att de fått uppbökade gräsmattor. Vi jägare förstår deras frustration och vi har själva blivit drabbade.
– Den fråga vi ofta får är varför vi inte jagar vildsvin, men det är mycket svårt att skjuta inne i villaområden, och bara ett fåtal av oss jägare får göra det. Vi använder älgstudsare i jakten och kulorna går rakt igenom och fortsätter. Så kan man inte ha det i ett villaområde.
Vildsvin är svårjagade och jägarna har brist på vildsvinshundar. Grisarna är stilla på dagtid och rör sig på kvällar och nätter.
– Eftersom den mesta jakten sker under dygnets mörka timmar är det svårt för många jägare att ställa upp. De har familj och jobb att tänka på och det tar mycket tid.

Vildsvinsflockarna var lättare att hålla koll på tidigare.
Men nu finns de så gott som överallt och flockarna är många fler och mindre.
Antalet vildsvinsolyckor överstiger nu antalet rådjursolyckor. Jägarna känner sig till viss del nu motarbetade av vissa markägare och även av LRF.
– Arrendepriserna trissas upp, och unga jägare har inte råd att jaga. Utländska jägare betalar bra och utfordrar vid så kallade åtel, men om man ska fodra vid åtel måste man jaga kontinuerligt. Annars göds stammen istället för att minskas.
Vad gör man om man fått in vildsvin i träd gården?
– Vissa sätter ut en radio som är på under natten. Andra hänger ut otvättade kläder så att det luktar av människa, säger Kent Johansson.

Peter Lejon
peter.lejon@barometern.se Emmaboda i dag 08:56 | Uppdaterad i dag 09:28
Telefon: 0471-313 92

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar