onsdag 15 september 2010

Vill öka intresset för vildsvin

Regeringen vill satsa pengar på att få ut vildsvinskött i butiker och restauranger för att öka intresset för vildsvinsjakt. Naturvårdsverket har också lovat att senast vid årsskiftet ge besked om vildsvinsfällor.

Problemen med vildsvin som förstör för lantbrukare är utbrett på många håll. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) var på onsdagen i Tävelsås, söder om Växjö, för att presentera regeringens förslag kring hur problemen kan minska.
- Vi lägger 48 miljoner kronor under nästa mandatperiod för att få fram fler småskaliga slakterier. Dessutom 2 miljoner kronor för att få fram försäljnings- och distributionskanaler, sa Eskil Erlandsson.

Tanken är att småskaliga slakterier ska få ett bidrag till besiktningskostnaden av köttet. Satsningen ska göra vildsvinsjakt attraktivare om det blir enklare och billigare att få ut köttet på marknaden. Enligt Eskil Erlandsson finns en efterfrågan från handel och restauranger, men köttet kommer inte fram.

Eskil Erlandsson sa också att Naturvårdsverket nu lovat att senast vid årsskiftet vara klar med sin prövning av tio nya typer av fällor för vildsvin.
- Det är ja eller nej vid årsskiftet.

Jordbruksministern många åtgärder har vidtagits för att minska problemen med vildsvin. Om alla hjälps åt kan vildsvinsstammen minskas. Han tycker att både bondeorganisationer och jägarorganisationer kan bli bättre på att sprida kunskap om vildsvin och vildsvinsjakt bland sina medlemmar.



Birgitta Sennerdal ATL Onsdag 15 september 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar