tisdag 1 september 2009

Vildsvinsåteln del tre - Vak kojan


Grisarnas sök efter foder sker tyvärr nästan alltid efter mörkrets inbrott. Väntan kan bli lång – och kall. Därför är det lika bra att nu ta steg nummer tre och bygga en ordentlig vak-koja eller Kanzel som tyskarna med lång erfarenhet av vildsvinsjakt kallar detta slutna jakttorn för! Först byggs en bock att ställa kojan på. Denna bör vara cirka två och en halv meter hög. Bygg kojan så hög att du kan stå upp i den och så bred att man kan sitta två man i bredd – det är kul att ha en kompis med och titta på grisar! Det golv som du sätter kojan på skall sticka ut en bit så du får en liten ”balkong” med räcke runt om där du kan stå när du skall gå in eller ut ur kojan.
Detta ökar säkerheten när det är mörkt! Kojan utgör ett ordentligt vindfång och måste därför säkras ordentligt. Sitter man i en vak-koja är man inte utsatt för regn och rusk och lämnar mindre vittring.

Placeringen är viktig – i Skåne är sydvästliga vindar behärskande och kojan bör placeras därefter. Det gäller att inte lägga vittring över åtelplatsen, luktsinnet är grisens bäst utvecklade sinne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar