måndag 22 november 2010

Okunnigt om vildsvinsjakt

Läser i Katrineholms-Kuriren att Walburga Habsburg Douglas och Margareta Cederfelt (M) vill begränsa vildsvinsstammen eller rättare sagt hejda ökningen av stammen med hjälp av framförallt två metoder som förlängd jakttid och fälljakt.

Tanken är god som sådan, om inte okunskapen lyste igenom angående vildvinsjakt!

Att förlänga jakttiden är ganska så svårt då årsgamla vildsvin får jagas året runt och dygnet runt! Vuxna vildsvin får inte jagas under perioden februari till april då de förväntas brunsta då, men för övrigt resterande året och dygnet runt.

Angående fällor finns det i- dag endast en godkänd fälla (sinkabirum), men den är framförallt relativt dyr, cirka 7- 000 kronor i- dag och ska den enskilde jägaren stå för de pengarna eller kommer staten att "dela ut" fällor till jaktlagen? Dessutom är den stor och tung och svårflyttad.

Ett annat problem med både fällor och övrig jakt är att de som ska sköta jakten och fällorna är människor som oftast har ett arbete att sköta i veckorna. De kan därför inte vaka hela nätterna på åtlar och dylikt och framförallt inte kontrollera fällorna som bör/ska ske minst två gånger om dygnet som all annan "fälljakt".

Det som återstår är ökat samarbete mellan jaktlagen vilket i sig inte bör vara några problem men som i- dag redan sker i stor utsträckning då "alla känner någon" i de andra jaktlagen och därmed förs information angående vildsvinens närvaro redan vidare till andra. Men detta kan säkert utvecklas och bli bättre.

Om läget är så allvarligt att något måste göras, bör man kanske först sätta sig in i hur det fungerar i- dag och inte föreslå något som finns!

Andreas
Katrineholms-Kuriren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar