fredag 26 november 2010

Vildsvin på dagordningen

Ökad och effektiv jakt på vildsvin och ett stopp för oetisk utfodring. Förslagen vid gårdagens möte med Eskil Erlandsson, myndigheter och organisationer känns igen sedan tidigare.

På torsdagen mötte landsbygdsminister Eskil Erlandsson berörda myndigheter och intresseorganisationer för att diskutera hur man ska hantera den växande viltsvinsstammen. Efter mötet lovade ministern att han ska se över lagstiftningen.
- I dag har vi problem med små förtätningar i vissa biotoper och oetisk utfodring. Det jag kan göra är att se över lagstiftningen och då till exempel utfodringen.

Det finns i dag inga siffror på exakt hur mycket som vildsvinsskadorna kostar lantbruket varje år. Men enligt en undersökning som Jordbruksverket gjort bland lantbrukare i Sörmland så var kostnaden där i snitt 135 kronor per hektar.

Eskil Erlandsson tror inte att der går att komma åt problematiken på det nationella planet.
- Det måste till lokala förvaltningsplaner anpassade efter täthet, utbredning och den skadebild som man har i ett område. Där är ett exempel jordbruket och att bonden ska kunna odla sina grödor på ett önskvärt sätt. Vi har en övergripande nationell plan, men den fungerar inte lokalt på grund av stora skillnader i biotoper.

I dag finns det sannolikt runt 150 000 vildsvin i landet. Men enligt landsbygdsministern går det inte att sätta ett tak på hur stor stammen ska vara.
- Det beror på att utbredningen och tätheten är otroligt olik även inom en församling. Därför är det viktigt med lokal och regional samverkan. De senaste åren har Naturvårdsverket utrett möjligheten att använda fler typer av fällor för att jaga vildsvin.

Enligt Eskil Erlandsson kommer det att vara klar till årsskiftet.
- Vi har ett regelverk som tillåter användandet av fällor. Inom kort kommer vi få besked om vi kan använda fler.

Flera organisationer tryckte under mötet med ministern på värdet av utbildning, kunskap och samverkan. Ett spår som även Eskil Erlandsson menar är viktigt att följa.
- Vi måste ta ansvar och samverka för att sprida kunskap och information för att förvalta viltet klokt.

Maria Engström
ATL Fredag 26 november 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar