söndag 21 november 2010

"Påståenden saknar stöd i forskning"

Krönika, Sylvia Asklöf Fortell, BLT
Ledare 2010-11-19 | Uppdaterad 2010-11-19

Min ledare om utfodring av vildsvin har givit upphov till ett par reaktioner. Häromdagen dök det dock upp ett brev från en jägare som vill vara anonym:

LäS MER
Utfodringen av vildsvinen fortsätter"I ledaren i BLT den 12 november med rubriken Utfodringen av vildsvinen fortsätter, tar Sylvia Asklöf Fortell tydligen okritiskt till sig av de argument mot utfodring av vildsvin, som LRF och märkligt nog även Jägareförbundet för fram.

Bästa sättet att hålla vildsvinsstammen på en rimlig nivå är som du skriver att locka dem till åtlar där de kan skjutas. Eftersom vildsvinen företrädesvis är aktiva under den mörka delen av dygnet och alltså huvudsakligen besöker åtlarna för att äta efter skymningen kan det bli lite jobbigt att sitta på nätterna och vänta på dem.

Men man behöver inte längre vänta tills fullmånen lyser upp åteln för att kunna se och skjuta vildsvinen eftersom det numera är tillåtet att sätta upp fast belysning. Med fast belysning kan man alltså vilken kväll som helst sätta sig vid åteln och hoppas på att vildsvinen kommer. Men om man som markägare inte orkar sitta där så ofta att man kan hålla vildsvinsstammen på en rimlig nivå är det faktiskt bara att svälja sin stolthet och överlåta jakten till andra intresserade jägare. Att gnälla över vildsvinen men inte vilja överlåta jakten åt någon annan visar bara att det just är gnäll.

Sedan har vi det påstådda problemet med den överdrivna utfodringen av vildsvin. Det senaste i denna propaganda är tydligen, enligt din ledare, att okontrollerade mängder mat läggs ut på marker för jakt, vilket i sin tur ger upphov till honor som tidigt blir dräktiga, och fler kultingar som överlever. Detta är bara lösa påståenden, som saknar stöd i forskningen.

Det stämmer säkert att det läggs ut bröd från bagerier till grisarna. Men på vad sätt skulle det vara skadligt? Grisar är ju liksom människan allätare och tar alltså inte skada av detta! LRF påstår tydligen också att grisar som äter bröd och sötsaker blir så feta att köttet inte kan användas om de skjuts. Vilket nonsens! Hur kan du ta upp något sådant i en ledare?

Jag har tidigare tillskrivit Jägareförbundet efter att de i sin tidning Svensk Jakt fördömt just utfodring av vildsvin med bröd. Men någon vettig förklaring till sina påståenden har de inte kunnat ge.

Mvh..."

Och så kommer namnet, som jag blivit ombedd att utelämna. Ja, de saker som du, vildsvinsjägare, protesterar emot är ju faktiskt både LRF:s och uppenbarligen även Svenska Jägareförbundets mening.

Detta angående uppfattningen, att överdrivet utfodrade grisar tidigt blir dräktiga, liksom att köttet blir för fett om grisarna tillåts äta för mycket socker. Det var alltså inte något jag själv påstod, utan ett argument från LRF som jag tyckte var viktigt att få med i texten.

Vildsvinstammen är stor, men även om jägarna skjuter av svin så hjälper det stammen ytterligare med extra utfodring. I mina öron låter det inte särskilt märkligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar