måndag 22 november 2010

Vildsvinen – var är ni?

DELEBERGA.
Lördagens jakt på vildsvin i Tyringebygden blev lyckad. Åtminstone sett till själva arrangemanget. Djuren höll sig däremot undan.

Förhoppningen var stor bland alla inblandade, ett hundratal jägare uppges ha stått på pass i skogarna kring Matteröd, Deleberga, Skyrup, Skuddarp, Finja, Västra Torup och Hovdala.
Ett snöfall under natten till lördag störde heller inte planerna.

Tvärtom kunde det vita guldet rentav vara jägarna behjälplig i jakten på vildsvinen som ställer till med stor oreda för markägare i området.

– Grisarna har blivit alldeles för många och orsakar stor skada på betesmark och vall (hö, ensilage som odlas till djurfoder) samt majs och veteodlingar. Därför har vi tagit initiativet till en gemensam jakt för att få ned antalet, berättar Bengt Nilsson, ordförande i Tyringebygdens LRF-avdelning.
Han fortsätter:

– Det finns en liten konflikt mellan markägare som odlar och dem som säljer jakt. De som säljer jakt vill kunna erbjuda många djur och utfodrar därför djur vilket för vildsvinen innebär att de blir könsmogna tidigare och kan få fler kullar.
– Sedan är det också ett faktum att om flockens ledare, alltid en sugga, skjuts så blir flocken som tonårspågar som inte har någon som håller dem i öronen. De gör lite som de vill och ställer till det. Suggan håller annars flocken i schack.

Men trots att många grisar siktats av jaktlagen tidigare och att hundar användes var jaktlyckan mindre lyckad. Rådjur syntes passera på passen och något jaktlag siktade gris under förmiddagen men inte inom skjutavstånd.

Vid lunchtid bjöds det på ärtsoppa som tillagats i kopparkärl vars vatten värmdes upp med ved.
– Målet med dagen var inte att skjuta av ett visst antal. Målet var att få ingång en gemensam jakt som ska återkomma regelbundet vid ett par tillfällen varje år. Det är viktigt att jägarna också får träffas och utbyta erfarenheter. Det finns jaktlag som har marker intill varandra som aldrig träffats, säger Bengt Nilsson som under eftermiddagen fick kännedom att några grisar trots allt fällts.

Håkan Samevik leder ett lag med jakt på älg, rådjur, räv och hare i trakten kring Deleberga utanför Tyringe.
– Han känner till varenda sten, skojar Sven Carlsson som äger marken.
– Det är ett trevligt initiativ LRF tagit. Vi jägare träffas sällan och pratar. Det här är en bra början och vi är positiva till fler jakter tillsammans, säger Håkan
Den 8 januari är nästa datum som gäller för samorganiserad jakt på vildsvin.
Återstår att se hur den ronden slutar.
Grisarna leder hittills med 1-0.


Av Stefan Franzén 21 NOVEMBER 17.35 (UPPDATERAD 20.30)NorraSkåne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar