fredag 19 november 2010

Samordnad jakt på vidsvin

TYRINGE. Vildsvinen får det hett om öronen på lördag.
LRF har bjudit in jaktlagen i bygden till några timmars intensiv jakt på vildsvin i Tyringe.

Både bönderna i området och ägarna till golfbanan i Skyrup är trötta på vildsvinen som förstör både åkermark, grödor och golfbanan.

LRF i Tyringebygden har bjudit in jaktlagen i bygden till en samordnad aktion mot grisarna eftersom de ser problemen som djuren för med sig.
– Grisarna är problem för både vall och betesmark. Vete och majs kan man inte odla utan att spärra av odlingen ordentligt, säger Bengt Nilsson, ordförande i LRF Tyringebygden som hävdar att grisarna slår hårt med jordbruksnäringen.

Även Mats Johnsson som arbetar på golfbanan har problem med djuren.
– För två veckor sedan la jag väl en 50 timmar på att lägga igen gräs efter att grisarna varit här och bökat, säger han.

Det är upp till markägarna och jaktlagen att organisera sig på sin mark. På lördag jagar de tillsammans i hopp om att skjuta av så många grisar som möjligt. Efter jakten, vid lunchtid, bjuder LRF deltagarna på ärtsoppa i Deleberga och förbundet hoppas att jägarna kan prata med varandra och komma fram till nya samarbetsmetoder för både jakt och utfodring av vildsvinen.


Bengt Nilsson tror att det kommer bli en större effekt om jägarna kan samordna drev över större områden i framtiden.
Mats Johnsson håller med.
– Samverkan måste till för att få bukt med grisarna, säger han.
Hittills är mellan 60 och 70 personer anmälda till lunchen på lördag men Bengt Nilsson kan inte svara på hur många jägare som kommer att delta. Det finns ingen restriktion på hur många vildsvin som får skjutas, och Bengt Nilsson hoppas att det blir många.

– Vi hoppas ju att det skjuts en del i alla fall, säger han.
Jakten börjar klockan nio på lördag morgon.

Av Hanna Berndtsson 18 NOVEMBER 12.08 Norra Skåne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar