måndag 18 oktober 2010

Från export till närproducerat

Konsumenter och jägare har tryckt på och till slut gjorde Anna-Greta och Mats Toftner på Bonnarps hjortgård mellan Krika och Ljungbyhed slag i saken. För exakt en månad sedan öppnade de ett litet viltslakteri. Ett av få i Skåne.

Tillsammans med hustrun Sabine och barnen Frederik, Annika och Mattis driver Ralf Tebaay Gudmundsgården. Han skulle gärna vilja ta hand om vildsvin själv, men då måste han bygga ett speciellt viltslakteri.

Anna-Greta och Mats Toftner har slått upp portarna till ett nytt viltslakteri i Bonnarp mellan Krika och Ljungbyhed.

Visst märker vi av ökad efterfrågan på vildsvin, säger Anna-Greta.

– Många jägare tycker att det varit för långt att åka till Vinslöv där det klart dominerande slakteriet funnits sedan länge, och ska vi få ordning på stammen måste det finnas godkänd och lättillgänglig kötthantering, förklarar Mats.

Paret Toftner är själva jägare och när vi hälsar på vid kanten av Söderåsen har Mats precis kommit hem från ett förmiddagspass i älgskogen.

– Vi har erfarenhet av vildsvinsjakt också, berättar de. Visst kan det ha sina sidor. För ett och ett halvt år sedan förlorade vi en hund som kom för nära en flock grisar.

De är övertygade om att djuren kommit för att stanna, och att det gäller att lära sig leva med dem.

Några dagar före valet presenterade jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) planerna på att satsa 50 miljoner kronor för att få bukt med den allt växande vildsvinsstammen. Stora delar av pengarna går till nya småslakterier som ska ta hand om kött från skjutna djur.

– Jag pratade själv med jordbruksministern om detta för ett tag sedan. Han vill att det ska bli lättare att sälja vildsvinsköttet i Sverige, säger Christer Stensson, som driver Vildsvinsklubben i Halland.

Som det är nu går en mycket stor del av köttet från vildsvinsjakten i Sverige på export till Tyskland och Danmark.

– Det är ju åt helvete att vi exporterar så bra kött. Det måste bli ändring på det, säger Christer Stensson.

En som själv gått den andra vägen, från Tyskland till Sverige, är Ralf Tebaay. Han flyttade från hemlandet Tyskland till Halland för elva år sedan och driver nu gårdsbutik och slakteri i Slöinge.

– Folk frågar efter vildsvinskött, jag skulle kunna sälja mycket mer av det. Men trots att jag har ett slakteri som är godkänt för både utegrisar och rådjur får jag inte slakta vildsvin. Då måste jag bygga ett separat viltslakteri och de pengarna har jag inte, säger Ralf Tebaay.

– Det är bara Sverige som har de här krångliga och märkliga reglerna.

Stefan Lindqvist

stefan.lindqvist@hd.se
042-489 90 36

Per Ohlsson

per.ohlsson@hd.se
042-489 90 28

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar