fredag 1 oktober 2010

Villaägare fick tomten förstörd av vildsvin


Leif Karlsson i Emmekalv på sin nyklippta gräsmatta, som på en natt förvandlades av vildsvin till rena nyplöjda åkern.Foto: Per Hammenvik



Gräsmatta blev åker: ”Det var som en mardröm”

I onsdags klippte han sin stora gräsmatta på tomten till ingen nytta. På torsdagsmorgonen såg den ut som nyplöjd åker.


Inte ens en kraftig strålkastarlampa hjälpte för att vildsvinen skulle hålla sig borta.

Leif Karlsson i Emmekalv trodde inte sina ögon när han tidigt på torsdagsmorgonen tittade ut i trädgården för att beundra sin nyklippta gräsmatta.
– Det var som en mardröm, men jag förstod ganska snabbt vad det var frågan om. Vildsvinen hade slagit till under natten och det kom väl kanske inte helt överraskande. Det har setts lite vildsvin runt omkring här under senare tid, säger han.

Men att de skulle drabba honom och hans fina gräsmatta, det hade han inte tänkt sig.
– Nej, jag hade förberett mig med att sätta ut en strålkastare i trädgården, men den hade de väl vant sig vid nu. Det sägs annars att det kan hålla dem borta. Och det var när jag skulle släcka lampan på morgonen som jag upptäckte vad de hade ställt till med.
Leif Karlsson är bedrövad och ser nu både jobb och pengar framför sig för att få ordning på gräsmattan igen.
– Jag har haft kontakt med kommunjägarna, men det går inte att skylla på någon utan nu måste det göras något rejält åt den ökande vildsvinsstammen. Så här kan det bara inte få fortgå, säger han.

I början av 1980-talet fanns det färre än 100 frilevande vildsvin i landet och tio år senare bestod stammen av cirka 500 djur. Sedan dess har spridningstakten varit snabb och idag uppskattas antalet vildsvin till omkring 150?000.
Tillväxttakten i den här storleken innebär att stammen kan fördubblas på tre år. Det skulle kunna betyda att antalet vildsvin om tre år ökat till 300?000 djur och om fem år till cirka 400 000–500 000 vildsvin.
I dagarna har för övrigt en rapport från Jordbruksverket kommit ut om hur mycket vildsvinen kostar jordbruket.
Rapporten har inriktat sig på ett län, Södermanlands län, och där låg kostnaden för vildsvinsskador inom jordbruket under 2009 på totalt 17,3 miljoner kronor för hela länet. Motsvarande kostnad för reparation av fordon som varit inblandade i vildsvinsolyckor uppgick till elva miljoner kronor.

Magnus Ihse
magnus.ihse@ot.se
Telefon: 0491-575 14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar