söndag 24 oktober 2010

Vildsvinsterrorn har drabbat Örkelljunga

Vildsvin terroriserar Örkelljunga. Grisarnas nattliga räder i bostadsområden vållar bekymmer och oro. Ett problem som vi får vänja oss vid, säger polis Sigvard Johansson.


I jakt på godsaker som larver, maskar och kvickrot har vildsvinen plöjt upp gräsmattan hos Henrik Zachau på Ringåsen.

Vildsvinen breder ut sig
I regel är vildsvinet extremt skyggt och flyr så fort det känner lukten av en människa. På senare tid har man dock dokumenterat vildsvin nära människor och till och med inne i samhällen i Sverige. Detta beror på populationens ökning. Vildsvin anses ofarliga för människor och springer normalt undan långt innan man upptäcker dem. Källa: Wikipedia.


--------------------------------------------------------------------------------
ÖRKELLJUNGA. Villatomter på Ringåsen i Örkelljunga har haft nattliga besök av vildsvin. Henrik Zachau möttes häromdagen av att hans fina gräsmatta var uppbökad på ett område av drygt 100 kvadratmeter.

– Det är inte roligt när de kommer in i trädgården. Jag har bott här sedan 1995 och det är första gången jag sett spår av vildsvin på tomten, säger han.

Rapporter från jägare pekar mot att stammen av vilda grisar i skogarna ökat och så även runt Örkelljunga. Det har spekulerats i att det bara var en tidsfråga innan vildsvinen skulle söka sig in i villaområden.

– Vildsvin går in i samhällen för att leta efter mat. De har ett mycket bra luktsinne. Ett mönster som känns igen från kontinenten, där de till och med rotar i soptunnor. Det kommer säkert att ske här också, säger Sigvard Johansson, jaktkunnig hos polisen i Örkelljunga.

På en morgonpromenad förra året mötte han själv en vildsvinsgalt vid Tyge Krabbes väg i Örkelljunga. Rapporter har i dagarna kommit från folk som sett vildsvin på olika platser, bland annat ska någon ha sett 13 stycken längs kyrkogårdsmuren på Vången för att sedan se dem vända tillbaka i riktning mot Prästsjön.

Kalle Frick är bosatt vid Tyge Krabbes väg.

– För två veckor sedan såg jag tre grisar utanför mitt hus. Jag hoppas att min mur skyddar dem från att ta sig in i min trädgård, säger han.

Frånsett de skador som vildsvinen åsamkar i trädgårdar menar polis Sigvard Johansson att man inte behöver vara rädd.

– De är räddare för oss än vi för dem. Man ska leva precis som vanligt. Undantaget är om man hamnar mellan grisar och kultingar eller om de är skadade. Grisarna anfaller för att de vill komma undan, men det är mycket ovanligt att det sker, säger Sigvard Johansson.

Att skjuta av vildsvin hur som helst är inte tillåtet. Inom detaljplanelagt område får inte ens kommunjägaren skjuta utan särskilt tillstånd. Det krävs nämligen klass I vapen för att jaga vildsvin. Vildsvin räknas - trots deras framfart - inte som skadedjur.

– Det är inte lämpligt att skjuta med studsare i villaområden. Det förstår var och en när kulan kan nå upp till fyra kilometer.

Hur ska man bli av med vildsvinen?

– Hittar du en bra lösning så har du kläckt en fråga som intresserar väldigt många. El-staket runt åkrar har visat sig hjälpa. Jag har ingen bra lösning. Vi har ett problem, utan tvekan...

Sigvard Johansson menar att vi måste lära oss hantera situationen.

– Ja, det har man lyckats på kontinenten. Bara i Tyskland skjuts en halv miljon vildsvin om året och där ser man inte dem som något problem utan som en köttresurs, säger Sigvard Johansson.

Sven Sandström

sven.sandstrom@hd.se
0435-75 95 32

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar