onsdag 20 oktober 2010

Taktik håller vildsvinen i skogen

Vildsvinen i trakten kring Abild i Falkenbergs kommun håller sig mest i skogen. Deras åverkan på åkrar och i trädgårdar har minskat på grund av en genomtänkt strategi, rapporterar Sveriges Radio Halland.

Vildsvinen ska uppfatta skogen som en trygg och bra plats och åkrar och trädgårdar som farliga. Arkivbild: Mats Karlsson
Markägaren och jägaren Christer Stensson berättar för radiokanalen om traktens vildsvinstaktik. En viktig pusselbit är att vara rädd om ledarsuggan. Det är hon som håller flocken borta från åkrarna om hon blir övertygad om att det är farligt att vara där.

Den lantbrukare i trakten som haft vildsvin på åkern ringer sitt jaktlag som då sätter sig på pass och skjuter en kulting när grisarna visar sig.
- Suggan kommer inte tillbaka på ungefär tre veckor om hon har mist en kulting på den platsen, säger Christer Stensson till SR Halland.

För att ytterligare övertyga vildsvinen om att de bör stanna i skogen så har foderautomater satts ut, långt från växande grödor. Och i skogen är överenskommelsen att vildsvinen inte ska skjutas.

ATL.nu
info.atl@lrfmedia.lrf.se
Onsdag 20 oktober 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar