måndag 11 oktober 2010

Ökat jakttryck men vildsvinen fortsätter böka

Vildsvinens bökande efter föda på allmänningen verkar aldrig vilja upphöra. Det ser värre ut än någonsin vid Tallvägen.

Det var bara ett par dagar sedan Bengt-Olof Göransson fyllde igen groparna som vildsvinen bökat upp. Nu är det uppbökat igen och i ännu större omfattning. Och cirka 100 meter bort, på andra sidan Spåningslandavägen, finns samma slags spår efter vildsvinen.
– De vill åt bagglarverna. Se så avgränsat de bökat, säger Christer Trygg.
Christer Trygg, Bengt-Olof Göransson och Mats Svensson brukar hjälpas åt att sköta allmänningen vid Stallvägens slut. Gräsmattan är fin och slät som i en park – när vildsvinen håller sig borta.
– Skyddsjägarna får gärna sitta på taket till min carport, säger Mats Svensson, vars tomt gränsar till området med det värsta vildsvinsböket.
– Kommunen verkar inte ta detta på allvar. Men vi ger aldrig upp. Kommunen ska ta hand om detta. Vi kan inte ha flockar av vildsvin här, säger Bengt-Olof Göransson.
– På kommunen säger de, att folk inte klagar. Det är klart de inte gör, de ledsnar ju när det inte hjälper att klaga och när vildsvinen inte skjuts, säger Christer Trygg.
Kommunen, skyddsjägarna och Engaholms gods, som gränsar till området, har tagit fram ett åtgärdsprogram. Ett sådant fanns för några år sedan. Vildsvinsstörningarna minskade.
Det nya åtgärdsprogrammet är på gång enligt miljö- inspektör Eivor Oscarsson.Skyddsjägare och kommun är ense om att jakttrycket ska öka. Redan finns en jourlista för skyddsjägarna, som därför jagar vildsvin så gott som varenda natt.
Det har också genomförts en samjakt med Ryssbygymnasiets jaktelever och skyddsjägarna. Dessutom ska skyddsjägarna inventera vilka kommunägda områden strax utanför tätorten, som kan slyröjas för att underlätta vildsvinsjakten.




margitta.lennartsson@smp.se 2010-10-10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar