fredag 8 oktober 2010

Vildsvinen orsakar stora skador

Onsdag 6 oktober 2010


Anledningen till att vildsvinen ökar tror länsstyrelsen i Skåne beror på utfodringen med wienerbröd och godis. Hos en lantbrukare i Högsby har vildsvinens framfart orsakat stora skador på majsskörden.

Vildsvinen är eftertraktade jaktbyten, men många ser dem mest som skadedjur. Antalet vildsvin fördubblas vart fjärde år, skriver Skånskan och Nils Carlsson på länsstyrelsen naturskyddsenhet säger till tidningen att man måste stoppa den vansinniga utfordringen.
Mer socker och fett som dumpas gör att vildsvinen tidigt blir könsmogna och förökar sig mer.

Enligt Nils Carlsson har många jägare uppgörelser med bagerier och butiker om att slänga tonvis gamla livsmedel till vildsvinen.
Han menar att det är orimligt att fortsätta med utfodringen som den görs i dag eftersom vildsvinen blir betraktade som skadedjur.

En som har fått uppleva det är företaget Lindhs Djur och Natur i Högsby i Kalmar län. Där har vildsvinen orsakat skador för 75 00 kronor på lantbrukare Milton Lindhs majsodling.
- Vi började odla majs för fyra år sedan. De två första åren gick helt smärtfritt och fjol märket vi av en del smärre skador av vildsvinen, medan det i år har tagit oerhörda proportioner. På en del fält är 90 procent av majsskörden förstörd, säger lantbrukare Milton Lindh till Barometern.
Han ser allvarligt på skadeproblemen och tror, om trenden fortsätter, att det kan stoppa investeringstakten på landsbygden.

Nu har även Jägareförbundet tillsammans med Svenska kennelklubben startat en kursverksamhet för jakthundar. Anledningen är att fler och fler jakthundar skadas av vildsvin, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad. Tanken är att lära hundarna hur de ska hantera mötet med vildsvin.

ATL 6 okt 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar